WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Σπιτικές ταλιατέλες

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Σπιτικές ταλιατέλες

Χθες Κυριακή και με έπιασαν οι προκοπές μου (κάθε φορά που έχω πολλές δουλειές να κάνω και δεν έχω όρεξη ... μαγειρεύω). Είχα ήδη αποφασίσει να φτιάξω το μοσχαράκι με τις ελιές και τα μανιτάρια και προβληματιζόμουν για το συνοδευτικό. Τι καλύτερο από σπιτικές ταλιατέλες που βέβαια είναι και το πιο εύκολο και απλό σχήμα από τα ζυμαρικά για να φτιαχτεί. Βέβαια μετά από αυτό, το άνοιγμα φύλλου για σπανακοπρασόπιτα και ένα ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή, εκτός των άλλων εργασιών που είχαν τεθεί on hold, ... έπρεπε κατά προτεραιότητα να καθαρίσω και την κουζίνα!! Αλλά έκανα το κέφι μου!
Τα ζυμαρικά είναι η αδυναμία μου και χρόνια φλερτάρω με την αγορά ενός μακαρονοπαρασκευυαστή που είχα δει σε μια επίδειξη, που ζυμώνει μόνος του και βγάζει κάθε λογής ζυμαρικό. Μέχρι όμως να τον πάρω - εδώ δεν κατάφερα να πάρω εκείνη την απλή μηχανή ζυμαρικών-, καλό είναι -αν και κατάτι κουραστικό- το ζύμωμα στο χέρι και το άνοιγμα του φύλλου με τον πλάστη. Έχω όμως την Κόρη  που βοηθά πολύ και μαζί κάνουμε θαύματα!!!

Υλικά
3 φλυτζάνια αλεύρι
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
λίγο αλάτι
1 κ.σ. λάδι
νερό

Εκτέλεση
Σε  ένα μικρό μπωλ χτυπάμε τα αυγά. Σε μια λεκανίτσα αναμιγνύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το αλάτι και κάνουμε μια γούβα στη μέση όπου ρίχνουμε τα αυγά και το λάδι. Ανακατεύουμε ώσπου να ενωθούν τα αυγά με το αλεύρι και ζυμώνουμε ρίχνοντας νερό όσο χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη σφιχτή. Θέλει γερό ζύμωμα για ένα δεκάλεπτο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλίτσες και σε αλευρωμένο πάγκο τοποθετούμε τη μία αφού πρώτα με τα χέρια της δώσουμε σχήμα δίσκου. Ανοίγουμε με τον πλάστη σεόσο το δυνατόν πιο λεπτό φύλλο, ρίχνοντας που και που λίγο αλεύρι για να μην κολλά η ζύμη. Προσέχουμε να έχει ομοιόμορφο πάχος.
Στη συνέχεια για να φτιάξουμε τις ταλιατέλες διπλώνουνουμε το φύλλο στο πλάτος του φτιάχνοντας ένα ρολό και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε φέτες σε όποιο πάχος επιθυμούμε, Εκεί υπεισέρχεται η κόρη που ξεδιπλώνει τις φέτες και τις κρεμά στο μακρύ λεπτό πλάστη για να στεγνώσουν λίγο προκειμένου να τις τοποθετήσουμε σε μπωλ που έχουμε καλύψει με μια καθαρή πετσέτα. Έχουμε και δεύτερο μπωλ με πετσέτα και ανά δεκάλεπτο μεταφέρουμε τις ταλιατέλες από το ένα μπωλ στο άλλο για να μη κολλήσουν μεταξύ τους, Χρειάζεται περίπου μια ώρα για να είναι έτοιμες για ψήσιμο.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε αρκετό νερό και προσθέτουμε αλάτι και 2 κ.σ. λάδι. Ρίχνουμε μέσα τις ταλιατέλες και ανακατεύουμε. Σε 4-7 λεπτά είναι έτοιμες. Εγώ δεν τις αποχύνω αλλά τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα κρατώντας έτσι λίγο ζουμί πάνω τους (το οποίο το πίνουν μέχρι να φθάσει το πιάτο στο τραπέζι) και τις σερβίρω αμέσως . Τρώγονται δε αμέσως.

8 σχόλια:

Αγγελικη Ν είπε...

Σοφία μου, πρέπει να έγιναν τέλειες οι ταλιατέλες σου!
Έχω προσπαθήσει να κάνω σπιτικά μακαρόνια μερικές φορές. Προσπαθώ να μειώσω την αναλογία αυγών-αλευριού. Βάζω ασπράδια χωρίς κρόκους (ο αντρούλης μου έχει χοληστερίνη και λέω να μην τον εξοντώσω) ή και λιγότερα αυγά και νερό. Το ζύμωμα το κάνω με την βοήθεια του μίξερ...
Γίνονται όμως πολύ νόστιμα!
καλή βδομάδα

Θεανώ είπε...

Καλή εβδομάδα Σοφία! Εσύ κατάφερες παρόλες τις δουλειές σου να κάνεις και σπιτικές ταλιατέλες. Εγώ δεν έκανα τίποτα αυτό το Σαββατοκύριακό γιατί ήμουν συνεχώς έξω με τα παιδιά. Θέλω να δοκιμάσω τα σπιτικά ζυμαρικά. Ευκαιρία να κάνω τη συνταγή σου.

Maria B. είπε...

Ειδες Σοφάκι μου για να έχεις την κόρη τι ωραία που είναι ??? εμένα - σνιφ σνιφ - δεν έχει και πολλή όρεξη για μαγειρέματα. Για να παρηγοριέμαι λέω ότι είναι κουρασμένη απο τα μαθήματα - Β΄λυκείου- αλλά δυστυχώς δεν βλέπω και πολύ φως !!!!!!

γεια στα χεράκια σας και ευχαριστούμε για την συνταγή.

καλή βδομάδα

Σοφία Ζ. είπε...

Αγγελική μου όχι να το παινευτώ αλλά πράγματι έγιναν πολύ καλές οι ταλιατέλες, απόδειξη ότι δεν έμεινε ούτε μια για δείγμα. Παρότι δεν το έχω δοκιμάσει, γιατί το φτιάξιμο ζυμαρικών δεν είναι στο καθημερινό πρόγραμμα και είναι κάτι σα γιορτή στο σπίτι, θα πειραματιστώ και χωρίς αυγά, να δω αν πετυχαίνει. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Σοφία Ζ. είπε...

Θεανώ μου βάλτο στο πρόγραμμα και θα με θυμηθείς. Οπλίσου μόνο με υπομονή και κουράγιο για το τι έχεις να ακούσεις την ώρα που θα κάνεις ανάστα την κουζίνα!!!!!!

Σοφία Ζ. είπε...

Μαρία μου καλή εβδομάδα! Και μένα Β Λυκείου είναι η κόρη. Πανικός!!! Καλή επιτυχία εύχομαι και σε σας!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Σοφάκι μας έχεις αφήσει άφωνους με τις προκοπές σου!!!!
Και σπιτικές ταλιατέλες????
Σίγουρα δεν θα συγκρίνονται με τις έτοιμες!
Καλή επιτυχία στην κορούλα, εγώ με 2 γιους δεν έχω ελπίδα όχι σπιτικές ταλιατέλες να δω, αλλά ούτε βραστό αυγό χα χα χαα!
Καλά να είναι τα παιδάκια μας!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

Σοφία Ζ. είπε...

Έλενα καλή εβδομάδα και σε σένα! Να σου ζήσουν οι γιοι. Έχω και εγώ γιο και καταλαβαίνω!!! Εξ ου και τα πολλά μαγειρέματα μες στο Σ/Κ!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...