WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Κρεατόσουπα με λαχανικά!

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Κρεατόσουπα με λαχανικά!

Μου αρέσουν οι σούπες χειμώνα - καλοκαίρι, ζεστές ή κρύες, κονσομέ ή βελουτέ, παραδοσιακές ή πρωτοποριακές. Σούπα να είναι και ό,τι να 'ναι! Η παραδοσιακή κρεατόσουπα όμως με τα λαχανικά της, όπως την έφτιαχνε και η γιαγιά μου και η μαμά μου - και κάθε άλλο ελληνικό σπίτι θα συμπλήρωνα,  απλή και απέριττη στα υλικά, εύκολη στη γεύση άρα και στην κατάποση, εξακολουθεί να παραμένει ως μια από τις αγαπημένες μου (κοτόσουπα με αυγολέμονο η άλλη). Η μόνη μου διαφορά είναι ότι τη φτιάχνω στην χύτρα ταχύτητας, ... ναι ναι ξέρω χάνει σε γεύση, είμαι και εγώ υπέρ του αργού ψησίματος, αλλά συνήθως επιλέγω να φτιάξω κρεατόσουπα όταν δεν έχω χρόνο μπροστά μου!

Υλικά
1 κιλό κρέας μοσχάρι ελιά κομμένο σε μερίδες (προτιμότερο 1 κ. οσομπούκο με κόκαλο και μεδούλι ολόκληρο- δεν είχε αυτήν την φορά ο χασάπης)
8 φλιτζάνια νερό
4 μέτριες πατάτες ολόκληρες και καθαρισμένες
4 κολοκύθια ολόκληρα και καθαρισμένα
4 καρότα ολόκληρα και καθαρισμένα
1 κρεμμύδι ολόκληρο
1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος) ολόκληρο
Μισό ματσάκι σέλινο
2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
4 κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό
αλάτι - πιπέρι
1 κύβο χορταρικών
Το χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε στη χύτρα 8 φλυτζάνια νερό και ρίχνουμε το κρέας και τα λαχανικά μαζί, τον κύβο και αλάτι (με προσοχή) και πιπέρι. Κλείνουμε τη χύτρα και μόλις σφυρίξει χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Ανοίγουμε τη χύτρα μόλις φύγει όλος ο ατμός (επειδή μπορεί να λερώνει, βάζω τη χύτρα για μερικά δευτερόλεπτα κάτω από τη βρύση με το κρύο νερό - η βαλβίδα υποχωρεί σχεδόν αμέσως). Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε, το κρέας και τα λαχανικά και βάζουμε τη χύτρα στη φωτιά με 4 φλυτζάνια νερό ακόμη να πάρει βράση. 
Σε μια πιατέλα τοποθετούμε το κρέας και σε μια δεύτερη τα λαχανικά (δηλαδή τις πατάτες, τα καρότα και τα κολοκύθια) κομμένα σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Αφαιρώ το κρεμμύδι, το πράσο και το σέλινο (δεν είναι από τα αγαπημένα της οικογένειάς μου - το πράσο να πω την αλήθεια μου το τρώω μόνη μου).


Μόλις πάρει βράση ο ζωμός προσθέτω το σιμιγδάλι και αφήνω να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Σερβίρω σε πιάτα προσθέτοντας λίγα λαχανικά και αν θέλουμε και μια μερίδα κρέας, ειδάλλως σερβίρουμε σκέτο το ζωμό και τρώμε χωριστά το κρέας με τα λαχανικά.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Και μένα μ' αρέσουν οι σούπες...και ειδικά αυτή έτσι όπως την βλέπω μου τρέχουν τα σάλια...Φιλιά..

dhmhtra είπε...

Μοσκοβόλησε η σούπα σου!
Μου άρεσε το ...blog σου!
Την καλημέρα μου.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Σοφάκι η κρεατόσουπα με λαχανικά είναι η αγαπημένη του καλού μου, κι αυτή που φτιάχνω πιο συχνά, συνήθως τον χειμώνα ομολογώ!
Σιμιγδάλι δεν έβαζα, το βάζεις για να πήξει ο ζωμός??
Δεν γίνεται πολύ "πηχτό" με 6 κουταλιές σιμιγδάλι??
Ρωτάω γιατί λέω να το δοκιμάσω κι εγώ την επόμενη φορά!
Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

Maria B. είπε...

Σοφάκι ακριβώς τα ίδια ερωτήματα έχω και εγώ με το Λενιώ μας !!!
πρώτη φορά ακούω για σιμιγδάλι στην σούπα, είναι ας πούμε αντί του ρυζιού?

φιλιά πολλά

Σοφία Ζ. είπε...

Ευα και Δήμητρα κοπιάστε. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

Ελενα και Μαρία, το σιμιγδάλι μπαίνει αντί ρυζιού. Το συνήθιζαν και οι δικοί μου. Στην κρεατόσουπα να πώ την αλήθειά μου, δεν μου αρέσει το ρύζι (σε αντίθεση με την ψαρόσουπα καιτην κοτόσουπα), στους υπολοίπους δεν αρέσει ο φιδές και τα μικρά ζυμαρικά (αστράκι, κλπ), αντ' αυτών λοιπόν σιμιγδάλι. Δεν πήζει, σε καμία περίπτωση(έχει και πολύ νερό 8 φλυτζάνια στην αρχή και 4 μετά) απλώς δεν είναι σκέτο ζουμί.
Φιλιά πολλά και από μένα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...