Κυριακή χθες και το φαγητό για την οικογενειακή μάζωξη αποφασίσθηκε να είναι κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο. Λόγω όμως χρήσης του μεγάλου ταψιού για μια σπανακοπρασόπιτα το κοτοπουλάκι μας μπήκε στη γάστρα. Ψήθηκε λίγο πιο αργά αλλά η γεύση μας αποζημίωσε.
Υλικά
1 κοτόπουλο περίπου 2 κιλά
5-6 μεγάλες πατάτες για φούρνο
1/2 φλιτζάνι λάδι
το χυμό δύο λεμονιών
το χυμό δύο ζουμερών πορτοκαλιών
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
μουστάρδα σε ικανή δόση
2 κύβους ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο. Μέσα στη γάστρα το περνάμε και το τρίβουμε -ένα είδος μασάζ - μέσα έξω και κάτω από την πέτσα με το χυμό του ενός λεμονιού. Το αλείφουμε με τη μουστάρδα μέσα έξω και κάτω από την πέτσα, αλατοπιπερώνουμε και ριγανώνουμε με τον ίδιο τρόπο και στο τέλος περιχύνουμε με τον χυμό του άλλου λεμονιού. Τοποθετούμε έναν κύβο στην εσοχή του λαιμού και έναν στην κοιλιά. Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το κοτόπουλο στην μαρινάρα για μια-μιαμιση ώρα.
Αφού ξεφλουδίσουμε και πλύνουμε, κόβουμε τις πατάτες, μου αρέσουν κομμένες σε κύβους και όπως είναι στη λεκάνη, τις αλατοπιπερώνουμε, ριγανώνουμε, ρίχνουμε μουστάρδα και το χυμό των δύο πορτοκαλιών και τις ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Τις τοποθετούμε στη γάστρα κάτω από το κοτόπουλο μαζί με τα υγρά τους και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2,5 ώρες. Δεν ξανανοίγουμε τη γάστρα μέχρι το τέλος του ψησίματος.
Σερβίρουμε.
Υλικά
1 κοτόπουλο περίπου 2 κιλά
5-6 μεγάλες πατάτες για φούρνο
1/2 φλιτζάνι λάδι
το χυμό δύο λεμονιών
το χυμό δύο ζουμερών πορτοκαλιών
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
μουστάρδα σε ικανή δόση
2 κύβους ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο. Μέσα στη γάστρα το περνάμε και το τρίβουμε -ένα είδος μασάζ - μέσα έξω και κάτω από την πέτσα με το χυμό του ενός λεμονιού. Το αλείφουμε με τη μουστάρδα μέσα έξω και κάτω από την πέτσα, αλατοπιπερώνουμε και ριγανώνουμε με τον ίδιο τρόπο και στο τέλος περιχύνουμε με τον χυμό του άλλου λεμονιού. Τοποθετούμε έναν κύβο στην εσοχή του λαιμού και έναν στην κοιλιά. Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το κοτόπουλο στην μαρινάρα για μια-μιαμιση ώρα.
Αφού ξεφλουδίσουμε και πλύνουμε, κόβουμε τις πατάτες, μου αρέσουν κομμένες σε κύβους και όπως είναι στη λεκάνη, τις αλατοπιπερώνουμε, ριγανώνουμε, ρίχνουμε μουστάρδα και το χυμό των δύο πορτοκαλιών και τις ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Τις τοποθετούμε στη γάστρα κάτω από το κοτόπουλο μαζί με τα υγρά τους και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2,5 ώρες. Δεν ξανανοίγουμε τη γάστρα μέχρι το τέλος του ψησίματος.
Σερβίρουμε.
10 σχόλια:
Καλημέρα κι εμείς χτες το ίδιο φαγητό είχαμε.
Μμμμμμ.... νόστιμο!!!
Εγώ πάντα στην γάστρα το κάνω το κοτοπουλάκι, προς το τέλος μόνο την ανοίγω κανένα 10λεπτο, για να πάρει λίγο χρωματάκι!
Γίνεται όπως λες πεντανόστιμο!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!!
Το αγαπημένο μου φαγητό!Κοτόπουλο, όπως και να μου το κάνεις το λατρεύω, ιδιαίτερα με ..πατατούλες και λεμονάκι..ο δικόπς μου τώρα μαγειρεύει καραβίδομακαρονάδα..
Σοφία μου θα δοκιμάσω το δικό σου τρόπο γιατί όσες φορές έχω κάνει κοτόπουλο στη γάστρα, που το λατρεύουμε όλοι, δεν το έχω πετύχει στο ψήσιμο. Φιλάκια
Καλησπερα σε ολους Σοφια ετσι το φτιαχνω κι εγω μονο που βαζω και λιγο τυρι μεσα αναλογα ποτε φετα ποτε κασερι και παντα λιγη πιπερια του δινει ωραιο αρωμα. Θεανω μου δεν προλαβα να σε δω το Σ/Κ.
Το είδα λίγο αργά. Πιστεύω να πρόλαβα μια, δυό μπουκιές. Κερνάω και εγώ . Πέρνα από το σπίτι μου.
Υ.Γ Βγάλε σε παρακαλώ την λεκτική επαλήθευση.
All time classic το φαγάκι σου Σοφία! Δεν γνωρίζω πολλούς που να μη τους αρέσει...
Πω..πω..νοστιμότατο...θα φτιάξω κι εγώ κοτόπουλο αύριο και μάλλον θα το βάλω στην γάστρα...Φιλιά πολλά.
Κορίτσια καλησπέρα! Θα απαντήσω σε όλες μαζί γιατί ο χρόνος με πιέζει, μια προθεσμία στη δουλειά και τρελλό διάβασμα της κόρης μου για τις εξετάσεις, απέχω από το PC. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. εμ το ήξερα ότι ήταν αγαπημένο φαγάκι πολλών γι' αυτό και το έβαλα για να σας δελεάσω!!! Καλό απόγευμα!
Μα τι μεγάλο κοτόπουλο είναι αυτό!!! Και τι νόστιμο που φαίνεται! Μου αρέσει πολύ να ασχολούμαι με την κουζίνα, είτε για να φτιάξω ένα φαγητό, είτε κάποιο γλυκό. Βέβαια τις καθημερινές΄ λόγω έλλειψης χρόνου, με βοηθά η χύτρα μου. Τα σ/κ όμως ασχολούμαι πιο πολύ. Πεντανόστιμο πάντως φαίνεται να ήταν το κοτοπουλάκι. Βάζω κι εγώ πορτοκάλι και κονιάκ. Γιαμ, γιαμ, βραδιάτικα μας άνοιξε η όρεξη.
Καλή εβδομάδα Σοφία μου, και καλή δύναμη στις μικρές μας -και από δω-.
Δημοσίευση σχολίου