WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Μοσχαράκι κοκκινιστό

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Μοσχαράκι κοκκινιστό

Παραδοσιακό κυριακάτικο φαγητό, ειδικά όταν μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από το στρωμένο με τα καλά του τραπέζι και το απλό μεσημεριανό φαγητό παίρνει μορφή ιεροτελεστίας! Κυρίως πιάτο αποτελούσε σχεδόν πάντα το κοκκινιστό με μακαρόνια (σε κάποιες περιπτώσεις αντικαθίστατο από αρνάκι με πατάτες στο φούρνο, αλλά ως επί το πλείστον το κοκκινιστό ήταν αυτό που δέσποζε στο κυριακάτικο τραπέζι). Όταν ήμουν εγώ μικρή θυμάμαι πως η διαδικασία του μαγειρέματος ξεκινούσε πρωί πρωί και το φαγητό σιγόβραζε στη κατσαρόλα για ώρες μέχρι να ψηθεί το κρέας και να χυλώσει η σάλτσα, αδιανόητη η χρήση κορν φλάουρ ή οποιουδήποτε τύπου αλευριού! Μοσχοβολούσε όλο το σπίτι αρώματα από το μαγείρεμα. Δυστυχώς που τέτοια πολυτέλεια για μένα! Υπολογίζω τους χρόνους μου με το ρολόι, η Κυριακή περικλείει πλέον ένα σωρό υποχρεώσεις και η χύτρα ταχύτητας  (που παρότι δεν τη συμπαθώ αποτελεί το δεξί μου χέρι τα Σ/Κ) μπαίνει σε δράση, προκειμένου να κρατηθεί κάποιες φορές η παράδοση της συγκεντρωμένης οικογένειας. Το κοκκινιστό γίνεται με διάφορες συνταγές, ανάλογα με τα κέφια. Αυτό που παρουσιάζω είναι επηρεασμένο (μόνο επηρεασμένο για να μην φανώ ιερόσυλη) από την κερκυραϊκή παστιτσάδα.

Υλικά
1 κ. μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα) κομμένο σε μερίδες
6 κ.σ. ελαιόλαδο (όσο να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας)
2 κρεμμύδια μέτρια
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
500 γρ. συμπυκνωμένο χυμό τομάτας (passata)
αλάτι
μαύρο πιπέρι
1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
1 κ.γ. μίγμα μπαχαρικών (1 μέρος κανέλα, 1 μέρος μπαχάρι τριμμένο, 1 μέρος κύμινο, 1 μέρος γαρύφαλλο τριμμένο, 1 μέρος μοσχοκάρυδο), το αποκαλούμενο στην Κέρκυρα σπετσέρικο
1 κύβος λαχανικών

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας.

 Στη χύτρα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει.
 Προσθέτουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο (που το έχουμε περάσει στο multi) και τα σωτάρουμε ανακατεύοντας για περίπου 4-5 λεπτά.
 Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις μέχρι να εξατμισθεί το κρασί.
 Αλατοπιπερώνουμε (προσοχή με το αλάτι γιατί μπαίνει και κύβος) και ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι, το μίγμα μπαχαρικών και τον κύβο λαχανικών. Λόγω του κρεμμυδιού η σάλτσα στο σημείο αυτό πήζει όμορφα. Προσθέτουμε το χυμό τομάτας. Συνήθως αρκεί ο χυμός και δεν χρειάζεται επιπλέον νερό. Αν μας φαίνεται πολύ πηχτό, συμπληρώνουμε με μισό ποτήρι νερό.
 Κλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η χύτρα και χαμηλώσουμε τη φωτιά.
Σερβίρουμε με μακαρόνια και τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση μυζήθρα ή κεφαλοτύρι).

4 σχόλια:

Helen Gr είπε...

Καλημέρα. Κι εμείς αγαπάμε πολύ το κοκκινιστό, διότι είναι πολύ νόστιμο και συνοδεύεται με πολλά άλλα υλικά, οπότε κάθε φορά φαίνεται διαφορετικό πιάτο.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ειδικά με μακαρόνια, το κοκκινιστό είναι το αγαπημένο φαγάκι του καλού μου!!
Με τόσα μυρωδικά, σίγουρα το κοκκινιστό σου μοσχοβολάει σαν της μανούλας, κι η σαλτσούλα μια χαρά σου έχει χυλώσει!
Φιλιά!

Maria B. είπε...

Καλέ με την μυρωδιά απο το σπετσέρικο ήρθα σήμερα! Με μυτζήθρα παρακαλώ το δικό μου πιάτο !!! γεια στα χεράκια σου Σοφάκι μου ! Ειναι πολύ ωραίο να μαζεύεται η οικογένεια για φαγητό έστω και την Κυριακή !!!

σε φιλώ πολύ πολύ

Σοφία Ζ. είπε...

Helengr καλησπέρα πλέον, πράγματι ένα φαγητό που μπορεί να δώσει πολλά διαφορετικά πιάτα!

Ελενά μου, πράγματι μοσχοβόλησε! Αυτήν την φορά μου έφυγε λίγο κόκκινο καυτερό πιπέρι παραπάνω και παραέγινε πικάντικο!!!

Μαρία μου σου φύλαξα πιατάκι με μυζήθρα βέρα Καλαβρυτινή!

Φιλιά πολλά σε όλες!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...