WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Σπανακόρυζο με ... πράσο

Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Σπανακόρυζο με ... πράσο


Εν μέσω Σαρακοστής και με την Ανοιξη να έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και την απολαμβάνουμε με όλες μας τις αισθήσεις. Οσφραίνεσαι τα αρώματά της- ας όψονται οι ολάνθιστες νεραντζιές των δρόμων και λεμονιές όπου ακόμη υπάρχουν κήποι απείραχτοι από τον "εκσυγχρονισμό" που εισήγαγε τροπικά είδη φυτών στην αττική γή, αλλά είναι χάρμα οφθαλμών τα ολάνθιστα παρτέρια και μπαλκόνια, ακούς τα πουλάκια να κελαηδούν και εν τέλει γεύεσαι τα ολόφρεσκα υπαίθρια και όχι θερμοκηπίου λαχανικά, που κάνουν την μεγαλειώδη εμφάνισή τους.
Η πρώτη μου φράση λειψή αν το καταλάβατε και την ολοκληρώνω. Απέχουμε για λίγο καιρό από την κρεωφαγία, όπως θα έχετε καταλάβει από τις αναρτήσεις μας και απολαμβάνουμε φαγάκια ταπεινά, όπως τα λέγανε οι παλιότεροι, ανάξια να σερβιριστούν σε τραπέζια με καλεσμένους, πεντανόστιμα όμως και υγιεινά που κάλυπταν τότε  και θα έπρεπε να καλύπτουν και σήμερα  την καθημερινή μας διατροφή.
Το πλέον γνωστό από αυτά τα πιάτα, το σπανακόρυζο! Απουσία υιού που δεν το καταδέχεται..., έχει την τιμητική του στο σπίτι μας και δώστου και παίρνει και παραλλαγές.

Υλικά

1 κιλο σπανάκι, καθαρισμένο και καλά πλυμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 πράσα (το λευκό μέρος) κομμένα σε ροδέλες
2 φλυτζανάκια του καφέ (ελληνικού) ρύζι γλασέ
χυμός ενός λεμονιού
1 φλυτζάνι λάδι
6 φλυτζανάκια του καφέ νερό
1 κύβος λαχανικών
πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 4-5 λεπτά,

προσθέτουμε το σπανάκι (εγώ δεν το ψιλοκόβω ούτε το ζεματάω πρίν, βάζω τα φύλλα ολόκληρα), και ανακατεύοντας σωτάρω μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.

Προσθέτω το νερό και μόλις πάρει μια βράση ρίχνω μέσα τον κύβο και το ρύζι και ...πιπερώνω (δεν βάζω αλάτι λόγω κύβου) .
Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι και σε χαμηλή φωτιά (4 από 9) αφήνω το φαγητό να σιγοψηθεί μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι. Θέλει περίπου ένα 20λεπτο-μισή ώρα. Προσθέτω το χυμό λεμονιού και αφήνω να πάρει μια τελευταία βράση.

Θα σας πω και την αμαρτία μου, μου τέλειωσαν τα λεμόνια και έβαλα ... πορτοκάλι. Η κόρη μου είπε ότι της άρεσε περισσότερο που είχε πιο γλυκειά γεύση.
Σερβίρουμε.

.

9 σχόλια:

syros2js είπε...

Με πορτοκάλι, ε?
Θα το δοκιμάσω κι εγώ!!!
Ούτως ή άλλως, το σπανακόρυζο το λατρεύουμε οικογενειακώς!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!
Φιλάκιααα!!!

Ροδανθη είπε...

Σοφία μου γεια στα χέρια σου θα πρέπει να είναι τέλειο.Σήμερα πήραμε φρεσκότατο σπανάκι οπότε θα το φτιάξω,να ΄σαι καλά για τις ιδέες που μου δίνεις.
Φιλιά πολλά!!!!

Ξανθή είπε...

Θα μπορούσες και νεράντζι για ακόμη πιο πρωτότυπο αποτέλεσμα!!
Καλημέρα

ΕΛΕΝΑ είπε...

Tι όμορφα που πρόσθεσες και πράσο στο αγαπημένο σπανακόρυζο??
Πορτοκάλι, ε?? Γιατί όχι??
Καλό Σαββατοκύριακο Σοφάκι, φιλιά!

mia maria είπε...

Από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά!
Το πορτοκάλι σίγουρα θα του ταίριαζε πολύ!
Καλή εβδομάδα από αύριο:)

Σοφία Ζ. είπε...

syros2js δοκίμασέ το και πές μου.

Ροδάνθη μου φτιάξε. Εχει και πολύ σίδηρο το σπανάκι και βιταμίνες.

Ξανθή μου μη μου βάζεις ιδέες γιατί δεν το έχω σε τίποτε να βγω στη γειτονιά να μαζεύω νεράντζια. Εχω και το νου μου για νερατζάκι γλυκό.

Ελενά μου, το πράσο τον τελευταίο καιρό το χρησιμοποιώ μαζί με ή αντί για φρέσκο κρεμμυδάκι. Μου αρέσει πολύ η γεύση του.

mia maria και σε εμάς (μαμά και κόρη) αρέσει πολύ. Τον γιο δεν τον έχουμε πείσει ακόμη να δοκιμάσει έστω.

Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους!

Beauty Follower είπε...

Τρελαίονομαι!

Θεανώ είπε...

Σοφία μου αγαπημένο το σπανακόρυζο και ότι καλύτερο για την νηστεία! Φιλάκια

Σοφία Ζ. είπε...

Θεανούλα μου και εμείς το αγαπάμε. φιλάκια σε όλη την οικογένεια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...