WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Μύδια τηγανητά νηστίσιμα

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Μύδια τηγανητά νηστίσιμα


Μια λιχουδιά που λατρεύουμε σε αυτό το σπίτι και την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο και  την τιμούμε δεόντως. Η γιαγιά μου την είχε περί πολλού γιατί της θύμιζε την Πόλη, όπου τα τηγανητά μύδια, σε πιάτο ή σουβλάκι ήταν ένα σνακ που έβρισκες σε κάθε γωνία.

Επιστρέφοντας στα του οίκου μας, αν καταφέρουμε να συντονισθούμε και να το προγραμματίσουμε, χρησιμοποιούμε νωπά μύδια από την αγορά, τα οποία βέβαια έχουν μια μικρή δυσκολία στο καθάρισμο και στο βγάλσιμο της ψύχας.
Αυτήν την φορά (η φορά είναι εκείνη όπου φτιάξαμε σε μια μέρα όλες τις μυδοσυνταγές προς τιμήν του υιού, αν θυμάστε από προηγούμενες αναρτήσεις) είναι κατεψυγμένα και το μόνο που χρειάζονται είναι απόψυξη, πλύσιμο, στέγνωμα και έτοιμα προς χρήση.

Υλικά

Μύδια ψύχα κατεψυγμένα (γύρω στα 20-25)
πιπέρι

Λάδι για τηγάνισμα

Για το κουρκούτι

1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτάκι μπύρα (όσο σηκώσει το αλεύρι)

Εκτέλεση

Όπως είπα και παραπάνω, αποψύχουμε τα μύδια, τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα αλατοπιπερώνουμε. Μετά από συμβουλή καλής φίλης μόνο πιπερώνουμε. Δεν αλατίζουμε γιατί σφίγγουν.

Φτιάχνουμε το κουρκούτι, βάζοντας σε ένα μπωλ το αλεύρι, το μπέικιν και προσθέτουμε μπύρα ανακατεύοντας με ένα κουτάλι έως να φτιάξουμε έναν πηχτό χυλό.

Βάζουμε τα μύδια μέσα στο κουρκούτι.


Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι για τηγάνισμα. Μόλις κάψει ρίχνουμε τα μύδια ένα ένα μέσα με αρκετό κουρκούτι γύρω τους.


Μόλις πάρουν χρώμα, τα γυρίζουμε και με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το λάδι. Δεν χρειάζονται πολύ τηγάνισμα.

Σερβίρουμε με κόκκινο πιπέρι.


Αν σας περισσέψει κουρκούτι, με το κουτάλι ρίχνετε στο τηγάνι μικρές ποσότητες και τηγανίζετε μικρές τηγανήτες. Εμείς αυτές τις τηγανήτες τις λέμε αλμυρούς λαλαγγίτες.




5 σχόλια:

Amelie είπε...

Τρελαίνομαι για τηγανητά μύδια!!! Τα θυμάμαι στην Κωνσταντινούπολη, περασμένα στο καλαμάκι και μου τρέχουν τα σάλια, τι μου θύμισες!

Αγγελικη Ν είπε...

Σοφία μου υπέροχος μεζές! Αν και δεν μου αρέσουν τα τηγανιτά αυτά τα λατρεύω! Με μια μπυριτσα....
Φιλάκια

Ροδανθη είπε...

Σοφία μου καλημέρα,απο το καλό στο καλύτερο πάμε.Τι ωραίο μεζεδάκι είναι αυτό;;;;Να είσαι καλά φιλιά!!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Mην δει την συνταγή σου ο γιος μου, ή που θα με βάλει να του τηγανίσω μύδια, ή που θα σου τον στείλω να του κάνεις το τραπέζι!
Τα λατρεύει τα μύδια σε κουρκούτι!
Οχι ότι εμείς πάμε πίσω δηλαδή, με τέτοιον λαχταριστό μεζέ!
Φιλιά Σοφάκι!

Σοφία Ζ. είπε...

Amelie μου κάθε φορά πού τα φτιάχνω την Κωνσταντινούπολη σκέφτομαι και εγώ και τη γιαγιά μου που τα παίνευε.

Αγγελική μου ναι, ταιριάζουμ εμ την μπυρίτσα ....

Ροδάνθη μου θαλασσινά δώσε μου και όλα καλά!

Ελενα μου στείλτον, ή μάλλον ελάτε!!!

Να έχετε όλοι μια καλή ημέρα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...