WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Mελιτζανοσαλάτα Πολίτικη

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Mελιτζανοσαλάτα Πολίτικη

Πολλές παραλλαγές για την Πολίτικη μελιτζανοσαλάτα, εγώ όμως ακολουθώ την γεύση που φέρνω από την παιδική μου ηλικία. Ετσι πολίτικη ονομάζω αυτήν που έτρωγα στο σπίτι μου φτιαγμένη είτε από τα χέρια της μιας μου γιαγιάς είτε από την άλλη. Παρότι δεν την έφτιαχναν με τον ίδιο τρόπο, είναι μαγικό πώς κατέληγαν στο ίδιο αποτέλεσμα. Η μια γιαγιά την έφτιαχνε με τυρί άσπρο όπως έλεγε (βλ. φέτα) και η άλλη με γιαούρτι ξινούτσικο - πρόβειο, αυτό με την πέτσα. Το αστείο είναι ότι μεταξύ τους φαίνεται να υπήρχε, πλανιόταν στον αέρα ένας υποβόσκων ανταγωνισμός στη μελιτζανοσαλάτα τους, όπως βέβαια και στα ντολμαδάκια τους, όπως και στο πιλάφι τους. Καλές μαγείρισσες και οι δύο, η καθεμιά με τα μυστικά της και τις γεύσεις της, ασυναγώνιστες και οι δύο. Γυρνώντας στην μελιτζανοσαλάτα, και οι δυο ήταν απίστευτες, καπνισμένη καλά η μελιτζάνα γαρ. Ολόκληρη ιεροτελεστία. Κανένα άλλο υλικό, ούτε πιπεριά, ούτε σκόρδο. Μελιτζάνα, λάδι, λεμόνι, γιαούρτι ή φέτα και καλό χτύπημα.
Την Κυριακή λοιπόν που μας πέρασε, με τις μελιτζάνες που είχα, αποφάσισα να φτιάξω μελιτζανοσαλάτα, ταλαντεύτηκα όμως, φέτα ή γιαούρτι, ποια γιαγιά να τιμήσω, σε ποιαν να δώσω τα εύσημα και εντέλει - μη θέλοντας να κάνω διακρίσεις -  απλά κατέληξα να την φτιάξω  με τυρογιαούρτι!!!

Υλικά
3 μελιτζάνες φλάσκες
100 ml ελαιόλαδο
Ένα κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ.
150 γραμ.  φέτα
Χυμός 2 λεμονιών
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες.

Για να τις καπνίσουμε όταν δεν έχουμε κάρβουνα, απλά ή τις βάζουμε στο γκριλ, και τις γυρνάμε απ' όλες τις μεριές, μέχρι να αρχίσουν να σκάνε, ή ξεθάβουμε το γκαζάκι, το βγάζουμε στη βεράντα για καλό και κακό και βάζουμε μία μία κάθε μελιτζάνα επάνω γυρνώντας τες μέχρι να ζαρώσουν εξωτερικά, να σκάσουν και να μυρίσουν. Τις βάζουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.


Τις ξεφλουδίζουμε και αν τυχόν έχουν πολλούς σπόρους, τους αφαιρούμε, όμως αυτήν την εποχή είναι  σχετικά ... άσπορες.

Στη συνέχεια τις κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. 



Αυτά τα κομματάκια τα λιώνουμε με το πιρούνι και στη συνέχεια (αυτό δεν το κάνουν οι Πολίτισσες, αλλά εμένα με διευκολύνει) τις βάζουμε στο μπωλ του μίξερ και τις χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα προσθέτοντας το γιαούρτι, το τυρί τριμένο, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και στο τέλος το χυμό των λεμονιών. Χτυπάμε λίγο ακόμη στο μίξερ, η μελιτζανοσαλάτα ασπρίζει με το λεμόνι.

Μιά άσπρη,  αφράτη, κρεμώδης μελιτζανοσαλάτα είναι η επιτυχία.

Σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...