WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Σπανακοπρασσόπιττα

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Σπανακοπρασσόπιττα

Μια πίττα που πιστεύω ότι έχει την τιμητική της σε κάθε ελληνικό σπίτι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Συνταγές υπάρχουν πολλές, όπως και πολλές παραλλαγές. Αυτή εδώ  είναι αυτή που εγώ φτιάχνω και τιμούν ιδιαιτέρως τα παιδιά μου. Η Θεανώ φτιάχνει επίσης καταπληκτική σπανακόπιττα και ανοίγει υπέροχο φύλλο και την προσκαλώ να γράψει τη συνταγή της.





Υλικά

Για  το φύλλο
5 φλιτζάνια αλεύρι
100 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. σόδα
1 κ.σ. ξύδι 
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. γλυκάνισο
νερό όσο πάρει (περίπου 350-400 ml)

Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι
1 κιλό πράσσα
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι άνηθο
1 φλιτζάνι λάδι
250 γρ. τυρί φέτα τριμμένο

Προετοιμασία

Αν και τη ζύμη για το φύλλο τη φτιάχνω σχεδόν πάντα στον αρτοπαρασκευαστή (στα 45 λεπτά διάρκειας του προγράμματος ετοιμάζω τη γέμιση), οι οδηγίες για τη ζύμη έχουν ως εξής: Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι, το γλυκάνισο. Προσθέτουμε το λάδι και τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική και να κολλά ελάχιστα στα δάχτυλα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλλάκια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πετσέτα για μισή ώρα.
Πλένουμε το σπανάκι καλά και αφού το στραγγίσουμε, το ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το άσπρο μέρος των πράσσων. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τα μυρώνια.


Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια ρηχή κατσαρόλα (εμείς την αποκαλούμε πλακερό) βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσσα. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε το σπανάκι λίγο λίγο. Στη συνέχεια, και μόλις απορροφηθούν τα υγρά, προσθέτουμε τον άνηθο και τα μυρώνια και το τριμμένο τυρί και αποσύρουμε από τη φωτιά.




Παίρνουμε το ένα μπαλλάκι ζύμης και σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τις διαστάσεις του ταψιού.

Το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί και αλείφουμε με το λάδι στην επιφάνειά του. Με την ίδια διαδικασία ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το πάνω από το πρώτο στο ταψί. Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα και την καλύπτουμε στα άκρα της με τις προεξέχουσες άκρες των φύλλων, τις οποίες και λαδώνουμε με το πινέλλο.

Ανοίγουμε και τα άλλα δύο φύλλα και σκεπάζουμε την πίττα. Με το μαχαίρι χαράσσουμε σε κομμάτια την σπανακόπιττα, αλείφουμε με λίγο λάδι την επιφάνεια

και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 β.  φούρνο για περίπου μία ώρα.

2 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Σε όλες τις πίτες, γλυκές και αλμυρές λέμε ναι, η σπανακόπιτα (ειδικά αν έχει και λίγα αρωματικά χόρτα) είναι η καλυτερότερη!!

Maria B. είπε...

λατρεύω τις πιτες !!

γεια στα χεράκια σας

καλημέρα και καλή βδομάδα !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...