Τη συνταγή αυτή την κάνει η θεία μου η Κανέλα από την Αμερική. Αρέσει πολύ σε όλους και φέτος αποφάσισα να την ακολουθήσω. Μία συνταγή από συγγενείς και φίλους πάντα σε φέρνει πιο κοντά τους. Οσο αχολούμε με αυτά τους έχω συνέχεια στο μυαλό μου. Θυμάμαι στιγμές που έχουμε περάσει μαζί. Είναι μακριά και μου λείπουν πολύ. Ελπίζω του χρόνου να τα φτιάξουμε μαζί. Ίσως είναι νωρίς για τσουρέκια αλλά μια και είμαστε σε διαρκή μετακίνηση την Μεγάλη Εβδομάδα είπα να τα κάνω τώρα γιατί θέλουν το χρόνο τους. Τα τυλίγω σε μεμβράνη και τα διατηρώ στην κατάψυξη. Με το ξεπάγωμα είναι σαν φρέσκα.
Υλικά
8 φλιτζάνια αλεύρι Αλατίνη
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
½ πακέτο βούτυρο Κερκύρας
½ πακέτο βούτυρο Μινερβίνη γάλακτος
3 αυγά ολόκληρα
3 ασπράδια
2 κύβοι μαγιάς
1 ½ φλιτζάνι γάλα
½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
1 κουταλιά μαστίχα
3 κουταλιές μαχλέπι
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και ρίχνουμε λίγο αλεύρι να γίνει ένα χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ. Αλέθουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι στο μούλτι μαζί με λίγη ζάχαρη. Αδειάζουμε τη μαγιά που έχει φουσκώσει, τη ζάχαρη με τα αυγά και τα μυρωδικά σε μία λεκάνη ή στο μίξερ και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο, λίγο το αλεύρι και στο τέλος το βούτυρο λιωμένο. Αφού έχουμε δουλέψει καλά τη ζύμη για 20 λεπτά περίπου, την αφήνουμε στη λεκάνη σκεπασμένη με μια πετσέτα να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει αρκετά την ξαναζυμώνουμε και αρχίζουμε να πλάθουμε τα τσουρέκια. Τα τοποθετούμε αραιά στο ταψί για να μη κολλήσουν και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν. Τέλος τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Καλή Επιτυχία και Καλό Πάσχα!
16 σχόλια:
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν Θεανούλα μου! Τέλεια τα τσουρέκια και όχι απλώς θα είναι νόστιμα πρέπει και να μοσχοβολούν με τα υλικά που βλέπω ότι βάζεις.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Καλό Πάσχα δεν εύχομαι ακόμη, έχουμε μέλλον!!!
Ευχαριστώ Σοφία μου. Θα φροντίσω να τα δοκιμάσεις.
Και του χρόνου, και του χρόνου!
Λαχταριστά τα τσουρέκια σου!
Η μινερβίνη γάλακτος τι υπέροχο άρωμα δίνει!!!
Καλή βδομάδα εύχομαι Θεανώ μου!
Theano mou apo emfanisi skizoun fantazomai kai apo gefsi(de xoraei amfivolia peri toutou)ego vevaia to voutiro de to vazo mesa katefthian alla ta zimono m'afto voutontas sinexia ta xeria mesa mexri na to parei olo(milame gia poli zimoma)ginonte poli afrata etsi, na eiste kala kai na ta ksanakanete pali. Kali evdomada se olous.
Μμμμμμ!!!Μύρισε Πάσχα!
Και από γεύση, σκίζουν - το έφαγα ολόκληρο αυτό που μου έφερες! Για στα χέρια σου Θεανώ.
Ελενα ευχαριστώ πολύ. Πραγματικά η Μινερβίνη γάλακτος δίνει ξεχωριστή γεύση.
Ροδάνθη το Πάσχα θα αναμετρηθούμε στα τσουρέκια. Θα τα βαλουμε κάτω και θα τα συγκρίνουμε γιατί ότι και να σου λέω τώρα μία δοκιμή θα σε πείσει.
Ρένα πραγματικά μύρισε το Πάσχα. Ετσι και αλλιώς 2 εβδομάδες μας απέμειναν.
Efxaristos na anametrithoume, tha klapsoun manoules apo tora akonizo.... ta xeria gia to zimoma. Filakia polla tha ta poume apo konta.
Θεανώ και Ροδάνθη, πολύ θέλω να γίνω μάρτυρας άλλά και κριτής στην μονομαχία και να δω ποιος θα επικρατήσει, το ζύμωμα στο χέρι ή το ζύμωμα στο μίξερ!!! Η κρίση απαιτεί διπλή δοκιμή από τα τσουρέκια της καθεμιάς! Εντάξει;
Sofia kalispera enoeite zimoma sto xeri etsi kaneis kai oraia gimnastiki meta eisai piasmeni dio meres alla xairese me to apotelesma.
Ροδάνθη μου γλυκειά μη φρίξεις αν σου πω ότι υπάρχει και πιο ξεκούραστη εκδοχή. Βάζεις όλα τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή, κάνεις τις υπόλοιπες δουλειές σου και σε 2.08 ώρες παραλαμβάνεις έτοιμο τσουρέκι φόρμας!!! Χι χι!!!
Το ξύσμα του πορτοκαλιού γιατί προαιρετικά. Νομίζω ότι αυτό του δίνει ξεχωριστό άρωμα, Και του χρόνου!!
kalimera se olous. Sofia einai kai afto mia ekdoxi alla ego apo fisi mou eimai atomo gia ta diskola kai eidika sta tsourekia to perno patriotika to thema ftiaxno ta dika mou tis petheras mou kai tis manas mou (otan den tous petixenoun kamia fora)paidi gia oles tis douleies.
axxxxxx anipomwnw n t dokimasw!M.savvato vradu mama !telos h nistia mexri tote ntomatoula pswmaki kai ade kai patates tiganites!
Δημοσίευση σχολίου