Όλοι και όλες λίγο πολύ φτιάχνουμε σπιτική πίτσα για την οικογένεια ή τους φίλους μας ή τους φίλους των παιδιών μας ένα Σάββατο βραδάκι. Έτσι και σήμερα που ο γιος μου φιλοξενεί έναν φίλο του σπίτι μας, έφτιαξα το αγαπημένο φαγητό για να το χαρούν και να το χαρούμε. Ο κυριότερος λόγος όμως της ανάρτησης είναι ότι επιτέλους πήρα μπαταρίες για τη φωτογραφική μηχανή, η οποία με εγκατέλειψε μόλις ξεκινήσαμε με το blog και κάθε μέρα κανόνιζα να πάρω μπαταρίες, μέχρι που η φίλη μου η Θεανώ απηυδισμένη μου έφερε εκείνη την Παρασκευή. Μες στην τρελή χαρά και εγώ υπερέβαλα εαυτόν με την φωτογράφιση της πίτσας προκαλώντας τη θυμηδία μές στο σπίτι. Φυσικά είχα πολύτιμο βοηθό την κόρη, η οποία συνέβαλε τα μάλα τόσο στην παρασκευή της πίτσας όσο και στη φωτόγραφιση. Σας παρουσιάζω λοιπόν τα αποτελέσματα! Τα υλικά που προτείνονται φθάνουν για τρία ταψιά πίτσας.
Υλικά
Για τη ζύμη
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
2 φακελλάκια ξερή μαγιά
50 γρ. λάδι
2 κ.γ. αλάτι
ρίγανη
νερό όσο πάρει (γύρω στα 350 ml)
Για τη σάλτσα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
150-200 γρ. πασσάτα
μια πρέζα αλάτι
μια πρέζα πιπέρι
1 κ.σ. ξερό βασιλικό
λίγο νερό
Για την ... γέμιση
20 φέτες ζαμπόν ή ωμοπλάτη για τοστ
6-8 φέτες μπέηκον ψιλοκομμένο
10 μανιταράκια φρέσκα ψιλοκομμένα
4 πιπεριές κέρατο κομμένες σε ροδέλλες
2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
200 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
Εκτέλεση
Βάζουμε στον αρτοπαρασκευαστή τα υλικά για τη ζύμη και σε 45 λεπτά παραλαμβάνουμε έτοιμη τη ζύμη της πίτσας όπως φαίνεται στη φωτογραφία ωραία φουσκωμένη.
Για ζύμωμα στο χέρι δείτε τις συνταγές της ελιόπιτας ή της σπανακοπρασόπιτας.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε μια κουταλιά λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και βασιλικό. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Σε ένα τηγανάκι τσιγαρίζουμε σε ελάχιστο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να πάρει καστανό χρώμα
(η κόρη ανέλαβε τη δουλειά αυτή)
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρεις μπάλες (στη φωτογραφία η ζύμη πριν χωριστεί)
Ανοίγουμε τη κάθε μπάλα σε δίσκο και με τη βοήθεια του πλάστη την απλώνουμε. Στα εστιατόρια περιστρέφουν τη ζύμη στο δάχτυλο, εγώ απλώς την κρατώ στα χέρια (σα να απλώνω ρούχα στην απλώστρα) μέχρι να μακρύνει από κάθε πλευρά
Την απλώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι
Ρίχνουμε 3περίπου κ.σ. σάλτσα
Πάνω στη σάλτσα 7 περίπου φέτες ζαμπόν μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια
Καλύπτουμε με μπόλικο τυρί
και από επάνω αραδιάζουμε τις πιπεριές, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το μπέηκον και τις ντομάτες
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε και τρώμε!
Καλή όρεξη!!!
Υλικά
Για τη ζύμη
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
2 φακελλάκια ξερή μαγιά
50 γρ. λάδι
2 κ.γ. αλάτι
ρίγανη
νερό όσο πάρει (γύρω στα 350 ml)
Για τη σάλτσα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
150-200 γρ. πασσάτα
μια πρέζα αλάτι
μια πρέζα πιπέρι
1 κ.σ. ξερό βασιλικό
λίγο νερό
Για την ... γέμιση
20 φέτες ζαμπόν ή ωμοπλάτη για τοστ
6-8 φέτες μπέηκον ψιλοκομμένο
10 μανιταράκια φρέσκα ψιλοκομμένα
4 πιπεριές κέρατο κομμένες σε ροδέλλες
2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
200 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
Εκτέλεση
Βάζουμε στον αρτοπαρασκευαστή τα υλικά για τη ζύμη και σε 45 λεπτά παραλαμβάνουμε έτοιμη τη ζύμη της πίτσας όπως φαίνεται στη φωτογραφία ωραία φουσκωμένη.
Για ζύμωμα στο χέρι δείτε τις συνταγές της ελιόπιτας ή της σπανακοπρασόπιτας.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε μια κουταλιά λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και βασιλικό. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Σε ένα τηγανάκι τσιγαρίζουμε σε ελάχιστο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να πάρει καστανό χρώμα
(η κόρη ανέλαβε τη δουλειά αυτή)
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρεις μπάλες (στη φωτογραφία η ζύμη πριν χωριστεί)
Ανοίγουμε τη κάθε μπάλα σε δίσκο και με τη βοήθεια του πλάστη την απλώνουμε. Στα εστιατόρια περιστρέφουν τη ζύμη στο δάχτυλο, εγώ απλώς την κρατώ στα χέρια (σα να απλώνω ρούχα στην απλώστρα) μέχρι να μακρύνει από κάθε πλευρά
Την απλώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι
Ρίχνουμε 3περίπου κ.σ. σάλτσα
Πάνω στη σάλτσα 7 περίπου φέτες ζαμπόν μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια
Καλύπτουμε με μπόλικο τυρί
και από επάνω αραδιάζουμε τις πιπεριές, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το μπέηκον και τις ντομάτες
Καλή όρεξη!!!
10 σχόλια:
Αχ πόσο ωραία ήταν η πίτσα που μας έφτιαξες μάνα, σκέτη λιχουδιά..
Φυσικά αν δεν ήμουν εγώ να σε βοηθήσω δεν θα είχε τέτοια επιτυχία.. Χε χε
Το κλειδί της επιτυχίας ήταν τα κρεμμυδάκια που τσιγάρισα ;) ;)
Τέλος πάντων ήταν μια από τις πιο ωραίες πίτσες που έχω φάει ποτέ μου
ΜΠΡΑΒΟ!!!!!
Καλά αυτό με τις φωτογραφίες είναι απίστευτο.. (lol)
Πολύ νόστιμη η πίτσα χάρη στο ταλέντο της κόρης και της γυναίκας μου, ελπίζοντας πως θα επαναληφθεί αυτή η βραδιά!!!!
Σοφία μου τόσο ωραία υλικά που έβαλες και με τόση καλή βοήθεια πώς να μην είναι τέλεια η πίτσα σου!
Φιλάκια από Ν Αφρική
Sofia kalimera ola kala; H pitsa teleia ki ego etsi tin kano me ti diafora oti de sotaro tipota ta vazo opos einai ta ilika alla kai etsi sigoura tha einai poli oraio, oso aksizei to spitiko fagito den aksizei tipota.
Κωνσταντινάκι μου, εσύ αγάπη μου είσαι το κλειδί της επιτυχίας στη ζωή μου και όχι μόνο στην πίτσα!
Περικλή μου δίαιτα!
Αγγελική μου είδες τι κάνει η βοήθεια!!!
Ροδάνθη μου πράγματι το σπιτικό φαγητό είναι ανεκτίμητο, όχι μόνο από άποψη ποιότητας αλλά ακόμη περισσότερο συγκεντρώνοντας τους στην κουζίνα για βοήθεια φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά,
Καλημέρα σε όλους, να περάσετε καλά αυτήν την ανοιξιάτικη και ηλιόλουστη Κυριακή!! Για τους εις το Νότιο Ημισφαίριο αυτήν την φθινοπωρινή Κυριακή (ελπίζω με καλό καιρό)!!!
ΑΠΑ ΠΑΠΑΠΑΠΑΠΑΠ...ΞΕΛΟΓΙΑΣΤΡΑΑΑΑ.....ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΦΤΟΥ ΣΟΥ....ΧΑΧΑΧΑΧΑ!
ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!!
ΜΜΜΜΜΜΜΜ.......ΚISSES X 2
Ελπίζω επειδή άργησα να μην μου κρεμάσατε τα πηρούνια;-)
Τρέχω Σοφάκι μου σήμερα, τρέχω όλη μέρα!
Η πίτσα με τέτοια αγαπημένη βοήθεια θα είναι σίγουρα πιο νόστιμη από κάθε άλλη!
Φιλάκια, καλή βδομάδα να χουμε!
Handmade+art]x2 καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα. Πολλά πολλά φιλιά και από εμένα!!!
Έλενά μου σου φύλαξα κομμάτι! Πέρασα από το blog και έμαθα για τα τρεχάμτα της μέρας!!!! Νάσαι καλά καικαλή εβδομάδα!
Σοφία καλημέρα και καλή εβδομάδα! Η πίστα σας φαίνεται υπέροχη όπως υπέροχη είναι και η βοηθός σου. Συγχαρητήρια Κωνσταντινάκι που βοηθάς στην κουζίνα παρόλο που έχεις τόσο διάβασμα. ΄Οσο για τις μπαταρίες επιτέλους αφού καταφέραμε και τις αγοράσαμε θα δει λίγο φως και χρώματα και το blog μας τώρα.
Πολλά φιλάκια!
Φαίνεται πεντανόστιμη!!! 'Γεια στα χέρια σας!!!
Δημοσίευση σχολίου