WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Γαύρος τηγανητός συνοδευμένος με άγρια χόρτα σαλάτα

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Γαύρος τηγανητός συνοδευμένος με άγρια χόρτα σαλάτα






Ένα από τα πολύ αγαπημένα φαγητά της οικογένειας είναι ο τηγανητός γαύρος. Ο γαύρος γενικότερα θα μου πείτε αφού τον μαγειρεύουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους, αλλά ο τηγανητός είναι το κάτι άλλο ιδιαίτερα όταν το ψάρι είναι ήδη μεγαλούτσικο και γίνεται αφράτο στο τηγάνισμα. Από την άλλη τα χόρτα είναι επίσης η αδυναμία μας. Ειδικά τα άγρια χόρτα του βουνού. Ζωχοί, ραδίκια, βρούβες, .... Μικρή όταν ήμουν, όλες οι εκδρομές στην ύπαιθρο έκλειναν με μάζεμα χόρτων. Θυμάμαι, παίρναμε τη σακούλα στο χέρι και ένα μαχαιράκι και μπορούσαμε να "ξεπαστρέψουμε" πλαγιές ολόκληρες από τα χόρτα. Για μας τα παιδιά ήταν ατέλειωτο παιχνίδι. Βέβαια οι σακούλες οι δικές μας, όταν μαζεύαμε και εμείς χόρτα μόνο για κατσίκια και γαϊδούρια προορίζονταν (ήτοι κάλαθο των αχρήστων) γιατί εμείς δεν κόβαμε αλλά ξεριζώναμε ό,τι έφερνε σε χόρτο και είχε την ατυχία να βρεθεί μπροστά μας.
Δυστυχώς δεν έχω ξαναπάει ποτέ για χόρτα από τότε και "ξέχασα", όπως ξεχνάμε πολλά πράγματα...  Η αγάπη για τα χόρτα ως φαγητό  όμως δεν έφυγε, τουναντίον πέρασε και στα παιδιά. Αγοράζοντας τα πλέον από τη λαϊκή, τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα τα χόρτα έχουν την τιμητική τους στο σπίτι.

Τώρα θα μου πείτε τι στην ευχή θα γράψω για να περιγράψω αυτό το φαγητό, τη στιγμή που τόσο το καθάρισμα όσο και το τηγάνισμα του ψαριού, αλλά και το καθάρισμα και το βράσιμο των χόρτων θεωρούνται αυτονόητα, όχι ότι είναι.  Όχι τίποτε άλλο αλλά ειδικά το καθάρισμα του ψαριού είναι λίγο ....βρώμικη δουλειά, απασχολεί και τα δύο χέρια και δεν άντεχα να φωτογραφίζω ταυτόχρονα, θα λέρωνα και όλο τον κόσμο, αυτό που το πάτε;

Υλικά

α. Για τον τηγανητό γαύρο
1 κιλό γαύρο
αλεύρι για το τηγάνισμα
λάδι για τηγάνισμα

 β. για τα χόρτα σαλάτα
1 κιλό χόρτα
λίγο αλάτι
1 κ.γ. σόδα
΄
Α. Καθαρίζουμε το γαύρο, κόβοντας το κεφάλι και τραβώντας το, μαζί έτσι φεύγουν και τα εντόσθια. Ξεπλένουμε καλά τα ψαράκια και τα τοποθετούμε σε πιατέλα και αλατίζουμε. Σε ένα βαθύ πιάτο τοποθετούμε αλεύρι. Αλευρώνουμε είτε ένα-ένα τα γαυράκια είτε πιάνοντας τρία τρία  μαζί από τις ουρές και αλευρώνοντας κολλούν οι ουρές μεταξύ τους και γίνονται τριάδες ψαριών. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δύο μεριές. Τοποθετούμε τα τηγανισμένα ψάρια σε πιατέλα καλυμμένη με απορροφητικό χαρτί προκειμένου να φύγουν τα πολλά λάδια από το τηγάνισμα και εν συνεχεία σερβίρουμε με αρκετό λεμονάκι. Του πάει πολύ.

Β. Κόβουμε το κοτσανάκι της ρίζας και καθαρίζουμε από τα χόρτα όσα φύλλα φαίνονται μαραμένα ή κίτρινα, όπως και τυχόν αγριόχορτα που καταλάθος μαζεύτηκαν (π.χ. γρασίδι). Εγώ για να τα πλύνω χρησιμοποιώ μια λεκάνη και ένα τρυπητό. Γεμίζω τη λεκάνη νερό, βάζω τα χόρτα μέσα και τα πλένω (πώς μουλιάζουμε τα ρούχα, κάτι τέτοιο). Στη συνέχεια τα περνώ λίγα λίγα από τρεχούμενο νερό της βρύσης και τα βάζω στο τρυπητό. Ακολουθώ τη διαδικασία αυτή 3-4 φορές μέχρι το νερό της λεκάνης να βγαίνει καθαρό. (Με τα νερά της λεκάνης ποτίζω τις γλάστρες μου, έτσι δεν σπαταλώ νερό και δεν πετάω τις βιταμίνες και άλλα ιχνοστοιχεία που ξεπλένονται από τα χόρτα, κάνουν καλό στα φυτά μας) .

Γεμίζω μέχρι τη μέση μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τη βάζω στο μάτι. Μόλις βράσει (να κοχλάζει) το νερό , ρίχνω λίγο αλάτι και τη σόδα (διατηρεί το χρώμα των χόρτων ζωντανό πράσινο) και βάζω μέσα τα χόρτα λίγα λίγα.  Μισοκλείνω το καπάκι και αφήνω να βράσουν για 45 λεπτά περίπου. Όταν τα κοτσανάκια κόβονται με το πηρούνι εύκολα σημαίνει ότι τα χόρτα έχουν ψηθεί.
Σερβίρουμε με λάδι και λεμόνι.
Καλή όρεξη!

22 σχόλια:

Θεανώ είπε...

ΣΟΦΙΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ, ΝΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ!
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΟ ΦΑΓΑΚΙ ΣΟΥ. ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

mia maria είπε...

Αχ, δώσε μου ένα πιατάκι, τα ψάρια δεν τα τρώμε και πολύ αλλά ο τηγανητός γαύρος είναι εξαίρεση! Όσο για τα φρέσκα χόρτα, τι να πω, τα καλύτερα!
Καλό Σ/Κ!

Πιγκουίνος είπε...

Ψαράκι! Ό,τι πρέπει για πιγκουίνους!

Χρήστος Γ. είπε...

Εγώ θα πάρω μία χόρτα παρακαλώ με ζοχάρια (έτσι τα λέμε εμείς), ραδίκια, βρούβες, αλλά και πικραλίθρες!!!
Κι εδώ που τα λέμε τώρα που ζορίζουν τα πράγματα όλο και περισσότεροι θα τα προτιμούν.
Σκέφτομαι ότι πριν 2-3 χρ'ονια πουλούσανε άγρια χόρτα προς 9 ευρώ το κιλό και υπήρχαν άνθρωποι που τα αγόραζαν αντί να πάνενα τα μαζέψουν.
Γι' αυτό μας πήρε και μας σήκωσε!

Konstantina είπε...

μμμμ!!! ωραίο φαγάκι :) καλό σ/κ να έχουμε! φιλιά!

Σοφία Ζ. είπε...

Θεανώ μου ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Δεν είναι νόστιμο και ελαφρύ φαγάκι;

Σοφία Ζ. είπε...

mia maria, κόπιασε να σε φιλέψω όπως έλεγαν και οι παλιοί.

Σοφία Ζ. είπε...

Πιγκουίνε, μάλλον τα ψαράκια είναι στο στοιχείο σου. Όμως η εικόνα που έχω για τα ψάρια που τρώνε οι πιγκουίνοι είναι ότι είναι λίγο πιο μεγάλα και φέρνουν σε ... σούσι. Επίσης από ντοκιμαντέρ, μπορώ να πω ότι βλέπω χιλιάδες πιγκουίνους να συνωστίζονται στον πάγο υπό το φως λαμπρού ηλίου!!!
Καλό Σ/Κ

Σοφία Ζ. είπε...

Chrisgio, συμφωνώ μαζί σου. Όταν όμως μένεις στην πόλη, το να μαζέψεις χόρτα προσθέτει ένα κόστος που αν όχι τα 9 ευρώ το κιλό, τα 2 περίπου όμως που πληρώνω εγώ στη λαϊκή τα κάνει να φαίνονται τζάμπα. Τα κακά της αστικοποίησης. Δεν ξέρω βέβαια τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον, εδώ δεν ξέρω τι θα προκύψει αύριο (πόσο κούρεμα θα πάρουμε - μας βλέπω skinhead στο τέλος)!

Σοφία Ζ. είπε...

Κωνσταντίνα μου φιλιά πολλά! Καλό Σ/Κ.

Ροδανθη είπε...

Σοφία καλησπέρα όλα καλά;Απ΄ ο,τι είδα έχεις γενέθλια σου εύχομαι να τα εκατοστήσεις να είσαι γερή και ευτυχισμένη και να χαίρεσαι την οικογένειά σου.Εύχομαι πολλές και νόστιμες αναρτήσεις φιλιά πολλά.

Tante Kiki είπε...

Σοφία μου, τέλειος ο γαύρος και μου θυμίζει καλοκαίρι, ταβερνούλα δίπλα στη θάλασσα, το χωριό μου, μπάνια και ήλιο, πολύ ήλιο.... Καλή Κυριακή και φιλιά!!!

Σοφία Ζ. είπε...

Ροδάνθη μου ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Μου φαίνεται ότι κυνηγιόμαστε διαδικτυακά, μπαίνω όπου μπαίνεις μετά από εσένα ή το αντίθετο, αλλά δεν βρισκόμαστε. Δεν σου λέει κάτι αυτό; Πρέπει απαραιτήτως να κανονίσουμε να βρεθούμε!
Μια ερώτηση, σας επηρεάζει η απεργία της ΠΝΟ;
Φιλιά πολλά.

Σοφία Ζ. είπε...

Κική μου και μένα ο γαύρος μου θυμίζει καλοκαίρι, αλλά τι ωραία που τρώγεται όλες τις εποχές! Καλή Κυριακή!

Ροδανθη είπε...

Σοφία καλημέρα το κυνήγι μάλλον σε καλό θα μας βγεί τελικά,που θα πάει θα τα καταφέρουμε να βρεθούμε,έτσι μου είπε τουλάχιστον η καφετζού ΄΄μεγάλη συνάντηση θα έχεις΄΄ πήγα σε μάγισες σε χαρτορίχτρες που λέει και το άσμα χα χα χα!!! Όσο για την απεργία είναι ο μόνος τρόπος για να ακουστεί και η δική μας φωνή,μέσο των ναυτικών εδώ.Ενώ εμείς(και λέω εμείς γιατι τόσα χρόνια που πάω μαζί με τον άντρα μου αισθάνομαι ναυτικός)δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε απεργία! Καλή Κυριακή σου εύχομαι.

Penelope είπε...

Υιεινό,νόστιμο και άκρως γευστικό φαγητό, Σοφία μου κι' ας γίνεται και στο τηγάνι (μιλάω για τον γαύρο). Οσο για τα χόρτα εγώ τα έμαθα μαζεύοντας για χρόνια παρέα με τους γονείς μου στις Σαββατιάτικες εκδρομές μας στην ορεινή Κορινθία.
Όταν πια "βάρυναν" και μετά "έφυγαν" δεν το κάνω τόσο συχνά πια. Αλλά τα είδη τα ξέρω πια καλά.

Σοφία Ζ. είπε...

Αχ Πηνελόπη μου. Τι ωραία θα ήταν να οργανώναμε μια εξόρμηση και να μου "μάθαινες" εκ νέου τα είδη!!!

gwgw είπε...

Αν και καθυστερημενα ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ,ΝΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΕΙΣ Σοφακι μου!!!
Λατρευουμε και ψαρια και χορτα το καλυτερο φαγητο!!!
Τρυπες στην Αθηνα τωρα...στου ψυρρη στον ΚΥΡΙΑΚΟΥ προμηθευομασταν εμεις και απο αυτον..στην πολυκλειτου στην ΜΟΔΑ, επισης στην πολυκλειτου με την επωνυμια ΧΑΙΜΑΝΤΑΣ ΜΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΟΔΙ ΣΟΥ...εκει δουλευα ειναι κλεφτες,σου τα πουλανε οσο θελουν εκεινοι..γενικα ειναι παλιανθρωποι...δεν μπορεις να φανταστεις εμενα τι μου εκαναν..στην ΑΙΟΛΟΥ,στην ΑΓ.ΜΑΡΚΟΥ σε στενακια υπαρχουν πολλα μαγαζακια με τετοιου ειδους πραγματα..
Καλη σου μερα καλη βδομαδα,φιλακια πολλα!!!

Helen Gr είπε...

Καλά, χάνω αναρτήσεις και δεν προλαβαίνω! Αυτός είναι ένας αγαπημένος συνδυασμός, λατρεμένος θα έλεγα.
Και πληροφορία από την Έλενα:
"Να πω και στο Σοφάκι που ρωτάει για το γάλα καρύδας στην Αθήνα, και ο Βασιλοπουλος έχει, αλλά και πολλά καταστήματα του Σκλαβενίτη επίσης".
Καλή σου μέρα.

Σοφία Ζ. είπε...

Γωγούλα μου σε ευχαριστώ πολύ! Νάσαι καλά και για τις ευχές και για τις τρύπες! Θα τις επισκεφθώ και θα σε ενημερώσω για τις ... αγορές μου!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα και από εδώ!

Σοφία Ζ. είπε...

Ελένη μου ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία από την Ελενα. Θα την φτιάξω σήμερα την πουτίγκα ρυζιού και μια επίσκεψη στο Σ/Μ ούτως ή άλλως θα γίνει.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Χρήστος Γ. είπε...

Αγαπητή Σοφία Ζ. καλησπέρα
Εκτός από νόστιμα φαγητά "φτιάχνεις" και πολύ νόστιμα κείμενα, κι επειδή δεν μπορώ να σου στείλω μήνυμα με διαφορετικό τρόπο, δεν βρίσκω το email σου, γράφω δυο λόγια εδώ.
Χαίρομαι πολύ που σε γνώρισα (διαδικτυακά εννοώ), και ανταλλάξαμε απόψεις στο blog του Πιγκουΐνου αλλά και στο δικό μου κι εύχομαι η ανταλλαγή των απόψεών μας να συνεχιστούν και στο μέλλον. Όλοι μας έχουμε ανάγκη (άντε πάλι το πληθυντικό :-)) στο σημερινό ζοφερό τοπίο που έχει δημιουργηθεί να συζητάμε με σύνεση, ηρεμία και χωρίς κραυγές.
Είδες τι έπαθα απορροφημένος με το σχόλιο που σου στέλνω έχασα το διάγγελμα του George!
Mε εκτίμηση

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...