WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Η μαγειρίτσα της μαμάς

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Η μαγειρίτσα της μαμάς

Λίγο πρόωρη η συνταγή δεδομένου ότι οι περισσότεροι νηστεύουμε ή θα ξεκινήσουμε να νηστεύουμε την Μ. Εβδομάδα, θεώρησα ότι δεν βλάπτει να πάρουμε μια κλέφτη ματιά της μας περιμένει στο τέλος της νηστείας - για όσους λαχταρούν την μαγειρίτσα, γιατί εγώ για να είναι ειλικρινής ανυπομονώ να φάω το πασχαλινό τσουρέκι και τα κόκκινα αυγά. Αλλά περί ορέξεως….

Λοιπόν αυτή είναι η μαγειρίτσα της μαμάς μου έχει ως εξής:

Υλικά
1 συκωταριά
1 εντεριά
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
3 μαρούλια ψιλοκομμένα (τα τρυφερά φύλλα)
λάδι
1 φλιτζάνι ρύζι (γλάσε)
2 αυγά
χυμό από 1-2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τη συκωταριά και τα έντερα (πολύ καλά – μέσα έξω) και τα ζεματάμε σε βραστό νερό. Τα σουρώνουμε και αφού τα αφήσουμε να κρυώσουν τα ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει. Σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 4-5 λεπτά, ίσα να μαραθούν και προσθέτουμε τα έντερα και την συκωταριά και τα γυρίζουμε 1-2 φορές. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το μάραθο. Προσθέτουμε το μαρούλι και το γυρίζουμε μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 45’ ελέγχοντας αν χρειάζεται κι άλλο νερό.

Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 20 λεπτά.

Σε ένα μπώλ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και το λεμόνι σιγά – σιγά ανακατεύοντας συνεχώς. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε λίγο – λίγο ζουμί από φαγητό προκειμένου να φτάσει το αυγολέμονο στην θερμοκρασία του φαγητού και να μην κόψει.

Αυγοκόβουμε την μαγειρίτσα και καλή μας όρεξη.

Θα ακολουθήσει φωτογραφία.

Tip: Την μαγειρίτσα συνήθως την φτιάχνουμε πριν πάμε στην εκκλησία, νωρίς το απόγευμα του Μ Σαββάτου και την αυγοκόβουμε μόλις γυρίσουμε από την εκκλησία.

5 σχόλια:

Σοφία Ζ. είπε...

Μπράβο μικρό μας! Πολύ καλή η συνταγή. Εγώ βάζω άνηθο αντί για μάραθο, περισσότερο μαρούλι (με λιγότερα εντόσθια) και δεν βάζω ρύζι. Θα μου φυλάξεις όμως πιατάκι από τη δική σου μαγειρίτσα, έτσι;

ΕΛΕΝΑ είπε...

Δήμητρά μου έτσι την κάνει και η μανούλα μου (με άνηθο όμως), εγώ ομολογώ ότι δεν την τρώω (δεν τρώω ούτε κοκορέτσι, ούτε ότι έχει εντόσθια), αλλά οι άντρες της οικογένειάς μου τρώνε 2 πιάτα ο καθένας!!!
Με το καλό να την φτιάξετε το Μ. Σάββατο!

Δήμητρα είπε...

Σοφία μου εννοείται! Λέω αυτό το Πάσχα να πειραματιστώ, αλλά με τρομάζει που δεν το τρώω γιατί δεν θα μπορώ να κρίνω αν είναι νόστιμο! Αλλά όλο και θα είναι κάποιος γύρω που θα εκτελεί χρέη δοκιμαστή.

Δήμητρα είπε...

Αχ, Έλενα μου ούτε έγω τα τρώω (ούτε το κοκορέτσι ούτε τα εντόσθια) αλλά ο μοναδικός προς το παρόν άνδρας της οικογένειας μου το τρώει, όποτε λέω να πειραματιστώ! Ελπίζω βέβαια να μην τον απογοητεύσω!

Θεανώ είπε...

Δημητρούλα μου η συνταγή της μαμάς σου φαίνεται υπέροχη. Φέτος θα δοκιμάσω αυτή την συνταγή, παρόλο που και εγώ δεν είμαι οπαδός της μαγειρίτσας. Δεν μπρορώ όμως να ακούω όλους γύρω να φτιάχνουν μαγειριτσα για το βράδυ της Ανάστασης και εγώ να είμαι έξω από αυτό. Καλή Ανάσταση και να περάσουμε όλοι καλά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...