WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Τηγανόψωμο με Parmigiano Reggiano

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Τηγανόψωμο με Parmigiano Reggiano

Όποιος έχει ταξιδέψει στην Εύβοια, οπωσδήποτε έχει σταματήσει σε εκείνα τα γραφικά ταβερνάκια μέσα στη βλάστηση και έχει παραγγείλει τηγανόψωμο που έρχεται ζεστό ζεστό και λαχταριστό. Ποιος έχει φάει μόνο ένα; Είπα να δοκιμάσω λοιπόν το Parmigiano Reggiano σε αυτήν την παραδοσιακή συνταγή, χωρίς να είμαι σίγουρη αν θα πετύχαινε το αποτέλεσμα, λόγω της διαφοράς γεύσης των τυριών. Και όμως πέτυχε! Μια ιδιαίτερη γεύση που είναι καθόλα αποδεκτή και προτείνεται.
Η συνταγή αυτή αποτελεί την δεύτερη συμμετοχή μου στον διαγωνισμό CrossCooking 2014 και μπορείτε να την δείτε κάνοντας κλικ και στο site του διαγωνισμού

Υλικά
Για την ζύμη
5 φλιτζάνια αλεύρι
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
25 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση
250 γραμμάρια Parmigianno Reggiano, περασμένο από τον χοντρό τρίφτη (αυτόν για τα κυδώνια)
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση
Αν έχετε αρτοπαρασκευαστή, βάλτε όλα τα υλικά και ρυθμίστε στο μικρό πρόγραμμα ζυμώματος. Κρατήστε τη ζύμη μέσα με κλειστό τον αρτοπαρασκευαστή άλλη μισή ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Αν όχι στο ένα φλιτζάνι νερό ανακατεύετε τη μαγιά. Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, μαλακή που να κολλάει ελάχιστα στα δάχτυλα. Καλύπτουμε το μπωλ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε μια ώρα να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.


Ζυμώνουμε ξανά για ένα λεπτό και παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης,, το ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκο, βάζουμε στο κέντρο τυρί και κρεμμύδι και φέρνουμε τις άκρες στο κέντρο. Με τον πλάτη ξανανοίγουμε προσεκτικά σε λεπτό δίσκο.

Παράλληλα στο τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι για τηγάνισμα ίσα που να καλύπτει τον πάτο. Μόλις ζεσταθεί κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και τηγανίζουμε για 3-5 λεπτά το δίσκο από κάθε μεριά. 


Μόλις πάρει χρυσό χρώμα και από τις δύο μεριές βγάζουμε το τηγανόψωμο και το ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Η ποσότητα αυτή φθάνει για 15-18 τηγανόψωμα (τόσα έβγαλα εγώ)




2 σχόλια:

Nicky είπε...

Ωραια ιδεα,μου αρεσει πολυ η παρμεζανα οποτε καποια στιγμη (οταν δε βαριεμαι να βαλω τηγανι) θα το δοκιμασω! Καλο βραδυ!

Σοφία Ζ. είπε...

Nicky καλωσόρισες! Δοκίμασέ το όποτε μπορείς! Φιλιά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...