Για να δώσουμε στο ... τουρλού μια γαλλική νότα κομψότητας (!) ή να συνειδητοποιήσουμε ότι σε όλην την Μεσόγειο συνηθίζουμε να τρώμε φαγητά παρόμοια με τα υλικά που απλόχερα μας χαρίζει η ίδια φύση. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από αυτές της κουμπάρας μου που την έφτιαξα με μεγάλη χαρά κάνοντας τις μικρές μου "προσθαφαιρέσεις". Η σάλτσα του λευκού κρασιού είναι αυτό που κάνει την διαφορά και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο όμορφα δένει με τα λαχανικά.
Υλικά
Για το ρατατούιγ
1 μελιτζάνα φλάσκα
2 κολοκύθια
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 ντομάτα
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
3 κ.σ. τοματοπελτές
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα λευκού κρασιού
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
25 γρ βούτυρο
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κύβο λαχανικών
1 φλιτζάνι νερό
1 ποτηράκι κρασιού κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Πλένουμε τα λαχανικά καλά και τα σκουπίζουμε. Δεν θέλουμε νερά. Κόβουμε την μελιτζάνα, τα κολοκύθια και την ντομάτα σε μικρούς κύβους, τις πιπεριές σε μικρές λωρίδες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τον μαϊντανό. Θα το έχετε δει και σε άλλες συνταγές μου. Συνηθίζω όλα τα κοψίματα να τα κάνω στην αρχή και να συγκεντρώνω έτοιμα τα υλικά μου, οπότε όταν ξεκινώ το μαγείρεμα, δεν πελαγώνω.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις μελιτζάνες. Μόλις μαλακώσουν λίγο οι μελιτζάνες προσθέτουμε τα κολοκύθια, τις πιπεριές και τελευταία την ντομάτα. Διαλύουμε τον τοματοπελτέ σε 1 ποτήρι νερό και περιχύνουμε το φαγητό. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε . Χαμηλώνουμε τη φωτιά και καπακώνουμε το τηγάνι.
Αφήνουμε να ψηθεί για 20 λεπτά και να ρουφήξει τα υγρά του.
Σε μικρά μπολάκια βάζουμε λαδόκολλα (για να ξεφορμάρουμε εύκολα μετά) και αδειάζουμε το μίγμα μέσα.
Βάζουμε τα μπολάκια στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Εγώ την έκανα την ίδια ώρα και όταν σέρβιρα την ξαναζέστανα στον φούρνο μικροκυμάτων.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το κρασί μας μέχρι να εξατμισθεί και να μείνει το μισό.
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με τον αυγοδάρτη προσθέτουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το μίγμα του νερού, ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αφήνουμε να πάρει μια βράση σε χαμηλή φωτιά και αποσύρουμε.
Για να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε σε πιάτο το ρατατούιγ και περιχύνουμε με την σάλτσα.
10 σχόλια:
Σοφία μου καλημέρα.Πάρα πολύ ωραίο και ελαφρύ θέλω κι εγωωωωω!!!!!
Φιλιά!!!!
Καλημέρα Σοφία! Υπέροχο πρέπει να έγινε έτσι το τουρλού!!! Γεια στα χέρια σου!!!
Καλό ΣΚ!
Τι νοστιμιά είναι αυτή Σοφάκι!!!!
Η σαλτσούλα δείχνει σούπερ!!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Ροδάνθη, μόλις το ξαναφτιάξω σου στέλνω με courier!
Κική μου σε ευχαριστώ! Καλό Σαββατοκύριακο!
Ελενα μου η σάλτσα με ενθουσίασε και θα την ξαναχρησιμοποιήσω και αλλού! Επίσης καλό Σαββατοκύριακο!
Καλημέρα Σοφία, νοστιμότατο και πολύ καλοκαιρινό φαγητό!!! Ωραιότατο με τη σάλτσα που το συνόδεψες!
Χαρά μου σε ευχαριστώ πολύ! Φιλιά πολλά!
Καλησπέρα σας, λαχταριστή συνταγή αλλά το 1 ποτηράκι κρασιού κρέμα γάλακτος πότε μπαίνει ????
Βούλα Γκ. έχεις απόλυτο δίκιο. Σε ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση. Στο τέλος μπαίνει. Εκανα τη σχετική διόρθωση στο κείμενο! Καλή εβδομάδα να έχεις!
Δημοσίευση σχολίου