Δεν έχει διαφορά από το γλυκό κεράσι παρά μόνο ότι βάζουμε περισσότερη ζάχαρη και περισσότερο νερό προκειμένου να φυλάξουμε σιρόπι για το απόλυτο αναψυκτικό του καλοκαιριού, την βυσσινάδα!
Υλικά
2 κιλά βύσσινα
2 κιλά ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
χυμός ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
Με εργαλείο ή μηχάνημα ειδικό για "ξεκουκούτσωμα" αφαιρούμε τα κουκούτσια. Το δικό μου εργαλείο όπως είπα και στη συνταγή για το γλυκό κεράσι έχει ζωή πάνω από 60 χρόνια, έρχεται από την Πόλη και το χρησιμοποιούσαμε και για την αφαίρεση των κουκουτσιών από τα μήλα φιρίκια που προορίζονταν για γλυκό ή κομπόστα. Το φωτογράφισα κιόλας για να σας το δείξω.
Την διαδικασία αυτήν την κάνουμε πάνω από την κατσαρόλα που βάζουμε τα κεράσια, προκειμένου οι χυμοί και κομματάκια της σάρκας να πέφτουν μέσα.
Τα κουκούτσια, δεν τα πετάμε, τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο χωριστά. Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία του ξεκουκουτσώματος, προσθέτουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα με τα βύσσινα.
Στο πιάτο με τα κουκούτσια ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και μετά από δύο λεπτά σουρώνουμε το υγρό μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε ένα ακόμη ποτήρι νερό στα κουκούτσια και ξανασουρώνουμε στη κατσαρόλα. Πετάμε τα κουκούτσια.
Προσθέτουμε 2 επιπλέον ποτήρια νερό (σύνολο 4) στην κατσαρόλα με τα βύσσινα και τη ζάχαρη, καπακώνουμε και αφήνουμε όλη την νύχτα ώστε να ενωθεί ο χυμός των βυσσίνων με τη ζάχαρη.
Την επομένη το πρωί, βάζουμε σε δυνατή φωτιά την κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ξαφρίζουμε συνέχεια την επιφάνεια. Αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουμε την κατσαρόλα σε δροσερό σημείο για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα το πρωί αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα βύσσινα και δένουμε το σιρόπι. 20-30 λεπτά περίπου βράσιμο δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να ελέγξω το δέσιμο του σιροπιού (το αδύνατο μου σημείο) χρησιμοποίησα την μέθοδο με το παγωμένο πιατάκι και το παγωμένο κουταλάκι. Βάζω στην κατάψυξη ένα πιατάκι και ένα κουταλάκι να παγώσουν. Παίρνω μικρή ποσότητα σιροπιού στο κουτάλι και από μικρό ύψος ρίχνω στο πιατάκι. Αν σταθεί σαν δάκρυ, έγινε το σιρόπι.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα βύσσινα και αφήνουμε να πάρουν μια δυνατή βράση.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακινούμε την κατσαρόλα μερικές φορές προκειμένου να ρουφήξουν τα βύσσινα το σιρόπι.
Αδειάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα (καλά πλυμένα και στεγνωμένα βάζα και καπάκια για 15 λεπτά στους 110 βαθμούς ανάποδα τοποθετημένα σε πετσέτα στο φούρνο - αντιστάσεις ) και συμπληρώνουμε μέχρι επάνω με το σιρόπι. Κλείνουμε τα βάζα, τα αναποδογυρίζουμε και μόλις κρυώσει το γλυκό τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι. Η ποσότητα αυτή των βυσσίνων μου έδωσε 1 βάζο των 720 ml και 4 των 212 ml γλυκό και 1,5 βάζο των 720 ml σιρόπι για βυσσινάδα.
14 σχόλια:
τελειο χρώμα! μου άρεσε πολύ αυτο το old fashion εργαλείο...για σκέψου πόσα χεράκια το έχουν κρατήσει...
Σε ευχαριστώ cook μου! Τα έχω φυλάξει τα εργαλεία αυτά πρώτον γιατί είναι χρηστικά και δεύτερον αθάνατα!
Τωρα δεν του λειπει ουτε το βυσσινο!
Αγαπημενο γλυκακι, η γιαγια μου το εφτιαχνε καθε χρονο, οπως και την φραουλα. Να φανταστεις τοσο μας αρεσει που φυτεψαμε βυσσινια στην αυλη και εδω και αρκετα χρονια εχουμε τα δικα μας βυσσινα...
Υπεροχο εγινε, καλοφαγωτο!
Μαρίνα μου σε ευχαριστώ. Εχουμε πια και βύσσινο! Ιεροτελεστία στο σπίτι με τη γιαγιά να το φτιάχνει είχαμε και εμείς. Δικά σας βύσσινα! Δεν υπάρχει καλύτερο. Φιλιά πολλά!
Εντελώς παρόμοιες οι συνταγές μας Σοφία! Και στις αναλογίες και στον τρόπο!Καλοφάγωτο. Εγώ έφτιαξα ένα κιλό μόνο και έχει μείνει πολύ λίγο ακόμη...
Την συνταγή της Ξανθής για το γλυκό κεράσι ξαναέκανα (την είχα κάνει και στο κεράσι) ακολουθώντας αυτήν την φορά πιστά τους χρόνους της, στις αναλογίες της 'ξέφυγα' για να βγάλω βυσσινάδα. Την είχα δει και τη δική σου συνταγή και την ξαναείδα και τώρα και όπως συμβαίνει πάντα με τις συνταγές σου λατρεύω την παρουσίασή τους. Οντως οι αναλογίες είναι παρόμοιες. Ευχαριστώ Βαγγελιώ μου.
Αναλυτικότατες οι οδηγίες σου Σοφάκι, για ένα από τα πιο αγαπημένα μας γλυκά κουταλιού!
Και πάνω από παγωτάκι, δεν έχω καλύτερο από το βυσσινάκι!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!
Aυτά τα παλιά εργαλεία κουζίνας είναι απίθανα. Δεν υπάρχουν τέτοια, με την έννοια ότι τώρα όλα σχεδόν είναι σπαστικά.
Και του χρόνου Σοφία. Καλοφάγωτο το γλυκάκι. Πολύ ωραία έδεσε.
Φιλιά
Έλενα μου ακαταμάχητος ο συνδυασμός παγωτό ειδικά καϊμάκι με βύσσινο! Καλή Κυριακή!
Marion! Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χρηστικό είναι. Απλό και αποτελεσματικό. Το φυλάω ως κόρην οφθαλμού! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καλή Κυριακή!
Σοφία μου όταν έρθεις κατά δώθε(άκου τι έιπα χαχαχα!!!!)φέρε και λίγο βύσσινο.Καλά τέλειο μπράβο γεια στα χέρια σου.!!!!
Εγώ προσπαθώ να ετοιμάσω ανάρτηση αλλά ο γιόκας μου έχει άλλα σχέδια,που θα πάει θα τα καταφέρω.
Φιλιά πολλά!!!!!
Θα φέρω, θα φέρω! Περιμένουμε ανάρτηση! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Έχουμε ακριβώς το ίδιο εργαλείο, μόνο που εμείς το χρησιμοποιούσαμε για να καθαρίζουμε σύκο, νερατζάκι πράσινο κλπ :-)
Τώρα φέρεις επαξίως το όνομα του μπλογκ σου! :-p
Πράγματι Κική μου το βύσσινο δεν λείπει από το βύσσινο πλέον! Θα δοκιμάσω και το νεραντζάκι με το εργαλείο και θα σου πω! Φιλιά πολλά!
Δημοσίευση σχολίου