Η μαγειρική από μια άχαρη καθημερινή αγγαρεία μπορεί να μετουσιωθεί σε τρυφερή μύηση, σε επικοινωνία, σε φιλοξενία, σε προσφορά. Μπορούμε όλοι να γίνουμε «Θεοί των μικρών πραγμάτων» (στις κουζίνες μας και όχι μόνο) κατά Αρουντάτι Ρόι. Αυτό το ταξίδι στις γεύσεις, στις μυρωδιές και στα χρώματα δεν θέλαμε να το κάνουμε μόνες. Σας προσκαλούμε να ταξιδέψουμε μαζί.
Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
Καταϊφι Νηστίσιμο
Κυριακή της Ορθοδοξίας Χθές. Εορτασμός της οριστικής αναστήλωσης των εικόνων από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842. Α΄Κυριακή των Νηστειών. Ενα νηστίσιμο γλυκό για αυτές τις ημέρες είναι απαραίτητο. Εγώ έκανα μία συνταγή από το περιοδικό του Σ. Παρλιάρου, Γλυκές Ιστορίες. Αν έχετε καλές σχέσεις με τα ξερά φρούτα σας τη προτείνω. Σας την παρουσιάζω όπως την έκανα εγώ με κάποιες παραλλαγές.
Υλικά
250 γρ. φύλλο καταίφι
100 γρ. καρύδι
100 γρ. φυστίκι αιγίνης
100 γρ. λάδι
λίγες ξερές φράουλες
λίγα ξερά βερύκοκα
λίγα ξερά ακτινίδια
λίγη σκόνη κανέλλας
Για το σιρόπι
250 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη
φλούδα λεμονιού
1 κομμάτι κανέλλα
Εκτέλεση
Ξεφτίζουμε το φύλλο καταϊφιού και κόβουμε λίγο τις ίνες. Τις βάζουμε σε ένα μπώλ και τις περιχύνουμε με το λάδι και τις ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μισό σε ένα πυρέξ και το πατάμε με την παλάμη μας. Από πάνω Ρίχνουμε τα φρούτα αφού τα έχουμε βράσει για 3 λεπτά και τα έχουμε στραγγίξει. Τρίβουμε τα καρύδια στο μούλτι μαζί με λίγη σκόνη κανέλλας και τα ρίχνουμε από πάνω. Στρώνουμε το υπόλοιπο φύλλο καταίφιού από πάνω. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Πριν σβήσουμε το φούρνο βράζουμε το σιρόπιγια 2 λεπτά και περιχύνουμε το γλυκό μας, με μία κουτάλα πριν ακόμη αυτό κρυώσει. Από ρίχνουμε τριμένο το φυστίκι αιγίνης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
9 σχόλια:
Γεια σου Σοφια! Το καταιφι φαινεται πολυ καλο! Ελα και απο το μπλογκ μου να παρεις το γλυκακι σου (; ! Σε περιμενω ε;
Φιλια πολλαααααα!
Theano mou elpizo otan erthete to pasxa na mas to ftiakseia logo nistias mi sou po to vradi pou tha stolizoume ton epitafio na kaneis to kerasma. Mou fenete poli oraio tha to kano kai tha sou po filia Rodanthi.
theano orea i sintagi afti alla mou eipe i thia sou ta ksera frouta ta vriskis stin athina edo pou tha ta vroume; Einai mia aporia afti.
Ρονάνθη μου τι κάνεις. Βλέπω το λειτούργησες μία χαρά παρόλο που οι οδηγίες που σου έδωσα δεν ήταν σαφείς γιατίς εγώ το έβλεπα σε άλλη μορφή! Οσο για τα ξερά φρούτα πρέπει να σου πω ότι η αυθεντική συνταγή είχε και ξερά σύκα, τα οποία έχουμε μπόλικα στην Ανδρο. Μη κοιτάς που εμένα δεν μου αρέσουν πολύ και έβαλα διάφορα άλλα!
Theano sou esteila email alla mallon tha apantiseis opos kai sta minimata... meta apo 2 meres(asxeto). Enas logos na mi valo sika einai aftos oti ta exoume se afthonia opote xriazomaste kati diaforetiko tha to ftiakso kai tha sou po apotelesmata filia polla.
Ροδάνθη μου σε καταλαβαίνω απόλυτα. Αυτός είναι ο λόγος που έβαλα διαφορετικά φρούτα από αυτά που τα έχουμε βαρεθεί από τα παιδικά μας χρόνια!
Ροδάνθη και Θεανώ, Άλλοι κάνουν αμάν για να τα βρουν και εκλιπαρούν για να πάρουν λίγα και άλλοι γυρνούν την πλάτη τους. Αν δεν τα θέλετε τα ξερά σύκα, για στείλτε τα από εδώ και θα σας δείξω τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά. Καλό τριήμερο.
Sofia ela esi stin Andro na se gnorisoume kiolas kai tha pareis kai sika kai krasi pou einai paragogi diki mou den ksero an sou exei pei i Theano sxetika.
Ροδάνθη μου πολύ θα χαρώ να σε γνωρίσω από κοντά. Μια επίσκεψη στην Άνδρο ελπίζω να είναι μέσα στο πρόγραμμα του καλοκαιριού. Όσον αφορά το κρασί παραγωγής κράτα μου 1 μπουκάλι. Θα το τιμήσω δεόντως. Φιλιά πολλά!!
Δημοσίευση σχολίου