WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Ανδριώτικη Γέμιση για Λαμπριάτη

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ανδριώτικη Γέμιση για Λαμπριάτη

Το Πάσχα μύρισε και αρχίζουμε να μπαίνουμε στη ψυχολογία των προετοιμασιών για τις Άγιες εκείνες Ημέρες. Η Ροδάνθη λοιπόν προτείνει να δοκιμάσετε την Γέμιση την Ανδριώτικη που είναι εντελώς διαφορετική από την γέμιση που κάνουν σε άλλα μέρη.

Υλικά
• 1-2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια
• 1 ματσάκι άνηθο
• Λίγο δυόσμο
• 1κουταλιά βούτυρο
• ½ κιλό ρεγκάτο σε κομματάκια
• ¼ φέτα
• ¼ ανθότυρο
• ¼ κασέρι ή κεφαλοτύρι
• 1 1/2 φρατζόλα ψωμί μπαγιάτικο (χρησιμοποιούμε μόνο τη ψίχα)
• 8-10 αυγά ανάλογα με τη ποσότητα
• ½ φλιτζάνι γάλα
• Αλάτι και πιπέρι (με προσοχή γιατί έχει πολλά τυριά,μπορούμε να μη βάλουμε και καθόλου)

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε στο βούτυρο. Στο τέλος προσθέτουμε το άνηθο και τον δυόσμο. Κόβουμε σε μικρούς κύβους τη ψίχα του ψωμιού και τα τυριά. Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι με τα μυρωδικά. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτά μαζί με το γάλα. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά. Αν είναι πολύ σφιχτό το μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη γάλα ή ένα αυγό. «Η γέμιση είναι έτοιμη, γεμίζουμε και ράβουμε το καημένο το κατσικάκι που πριν λίγο καιρό έπαιζε ανέμελο στην εξοχή. Άντε να δω με τι ψυχή θα το φάτε!» λέει η Ροδάνθη.

12 σχόλια:

Σοφία Ζ. είπε...

Ροδάνθη μου υπέροχη η ανδριώτικη γέμιση. Λες τα αρνάκια και τα κατσικάκια που παίρνουμε να έπαιζαν ποτέ ανέμελα στην εξοχή; Αμφιβάλλω! Όμως κάθε φορά που σκέφτομαι ότι πρόκειται για ένα ζωάκι άκακο που θανατώνεται για το δικό μου κέφι, πίστεψέ με θέλω να γίνω χορτοφάγος!

Ροδανθη είπε...

Kalimera se olous. Ego pantos den to troo giati mikri eixa mia travmatiki empeiria me ena katsikaki pou eixa itan to agapimeno mou kai katelikse sto fourno apo tote den iparxei periptosi na fao katsiki i arni. Ta mirodika an de thelete na sotaristoun me to kremidi gia na mi ginei pio vari ta vazete meta mazi me ola ta alla ilika.

Σοφία Ζ. είπε...

Για τον ίδιο λόγο Ροδάνθη δεν τρώω κουνέλι. Άρχισαν οι ετοιμασίες για το Πάσχα; Την καλημέρα μου.

Ροδανθη είπε...

Geia sou Sofia ola kala; Oi etoimasies arxisan alla de lene na teleiosoun simera exo kai eksoterikes ergasies stous kipous, exo dio ergates gia voithia alla ta pio polla ta kano ego se ligo tha kathome me to mastigio apo pano tous.

Θεανώ είπε...

Σοφία μου μη το θέτεις έτσι γιατί και εγώ καθε φορά που βρίσκομαι σε χασάπικο και σκέφτομαι ότι αυτά τα κρέατα που τα βλέπω γύρω μου είχαν κάποτε ζωή με ενοχλεί πολύ. Ασχετο που μετά από λίγο το ξεχνάω και τα βλέπω απλώς σαν φαγητό. Φιλάκια. Καλό Πάσχα!

Θεανώ είπε...

Ροδάνθη μου έχεις απόλυτο δίκιο. Εάν το μεγάλωνα και εγώ και το περιποιόμουν μόνη μου, πραγματικά δεν θα άντεχα να το έβλεπα να είχε αυτή την κατάληξη. Μην νομίζεις σαν παιδιά είχαμε μια αποστροφή σε αυτό το φαγητό που όλοι ξετρελλένονταν. Φιλάκια. Καλό Πάσχα και καλή αντάμωση!

Σοφία Ζ. είπε...

Ροδάνθη θέλω φωτογραφίες από τους κήπους. Αν μπορούσα να ξεφύγω και να βρεθώ εκεί θα με έπαιρνες βοηθό στους κήπους; Φυτέματα, σκαλίσματα, κλπ. από τις αγαπημένες μου ασχολίες. Προσφέρομαι αφιλοκερδώς! Καλό Σ/Κ, σου έρχεται η Θεανώ!

Ροδανθη είπε...

Tha sou steilo foto an katafero na ftiakso ti mixani mou giati mou kanei kati noumera pantos tora einai i kaliteri epoxi ola einai anthismena ki ego idiaitera perifani gia ta louloudia mou.Alla gia na ginoun ola afta xriazete poli treksimo kai kourasi.Kalo s/k se olous.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι απο την Ανδρο και οφείλω να πω οτι παραδοσιακή άνδριώτικη γέμιση με φέτα,ρεγκάτο,ανθότυρο,κασέρι ή κεφαλοτύρι δεν έχω ακούσει απο την οικογένειά μου(μαμάδες, γιαγιάδες). Αντιθέτως έχω ακούσει για γέμιση με χλωρά(φρέσκα ανδριώτικα τυριά).
Μήπως έχετε κάποια ανδριώτικη παραδοσιακή συνταγή με λουκάνικα φρανκφούρτης?

Θεανώ είπε...

Ανώνυμε έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες πρέπει όμως να σκεφτείς ότι αυτή την γέμιση προσπαθούν να την κάνουν και άνθρωποι που δεν ζουν στην Ανδρο και δεν έχουν την δυνατότητα να βρουν αυτά τα χλωρά τυριά με τα οποία όλοι οι Ανδριώτες μεγαλώσαμε!Αλλά ακόμη και από εκείνους που ζουν στο νησί δεν νομίζω ότι όλοι μπορούν να προμηθευτούν ντόπια τυριά. Δεν πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία και σε εκείνους να την γευτούν!

Θεανώ είπε...

Ανώνυμε επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι στην Ανδριώτικη Γέμιση Αρνης που έχουμε αναρτήσει υπάρχει η συνταγή με τα αυθεντικά τυριά!

Ροδανθη είπε...

Φιλε ανωνυμε δε διαφωνω με αυτο που λες και σιγουρα φτιαχνοντας Ανδριωτικα φαγητα με ντοπια προιοντα (οπως τα τυρια) σιγουρα ειναι πολυ καλυτερα αλλα για αλλαγη δοκιμασε να την φτιαξεις με αυτα τα τυρια και θα δεις οτι ειναι εξισου νοστιμη. Αλλωστε η μαγειρικη θελει και λιγη φαντασια. Καλο Σ/Κ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...