WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Γλυκό Κεράσι

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Γλυκό Κεράσι



Το γλυκό κεράσι όπως και το γλυκό βύσσινο είναι από τα πολύ αγαπημένα μου. Φέτος ακολούθησα την συνταγή της Ξανθής - σταθερή αξία σε μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού και όχι μόνο -  θα βρείτε δε την πρωτότυπη συνταγή της, κάνοντας κλικ εδώ. Μείωσα τους χρόνους αναμονής όμως γιατί είμαι μια ανυπόμονη, που να περιμένω 12+24 ώρες, πρόσθεσα λίγο παραπάνω ζάχαρη, και το αποτέλεσμα με ικανοποίησε απόλυτα. Ευχαριστώ Ξανθή για την συνταγή σου αλλά και για τα κόλπα που μοιράστηκες μαζί μας και δίνουν το τέλειο αποτέλεσμα.

Υλικά
1 κιλό κεράσια (900 γρ. καθαρισμένα)
800 γρ. ζάχαρη άσπρη
χυμός μισού λεμονιού

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα κεράσια. Πετάμε τα κοτσάνια. Με εργαλείο ή μηχάνημα ειδικό για "ξεκουκούτσωμα" αφαιρούμε τα κουκούτσια.  Το δικό μου εργαλείο έχει ζωή πάνω από 60 χρόνια, έρχεται από την Πόλη και το χρησιμοποιούσαμε και για την αφαίρεση των κουκουτσιών από τα μήλα φιρίκια που προορίζονταν για γλυκό ή κομπόστα. Την διαδικασία αυτήν την κάνουμε πάνω από την κατσαρόλα που βάζουμε τα κεράσια, προκειμένου οι χυμοί και κομματάκια της σάρκας να πέφτουν μέσα.

Τα κουκούτσια, δεν τα πετάμε αμέσως,  τα βάζουμε σε ένα δοχείο χωριστά. Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία του ξεκουκουτσώματος, προσθέτουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα με τα κεράσια.  Στο δοχείο με τα κουκούτσια ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και μετά από δύο λεπτά σουρώνουμε το υγρό μέσα στην κατσαρόλα. Καπακώνουμε και αφήνουμε την κατσαρόλα για 3-4 ώρες (η κανονική συνταγή λέει 12 ώρες αλλά εγώ σας είπα είμαι ανυπόμονη) ώστε να ενωθεί ο χυμός των κερασιών με τη ζάχαρη.

Βάζουμε σε δυνατή φωτιά την κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ξαφρίζουμε συνέχεια την επιφάνεια. Αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με πετσέτα. Την αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένη για ένα 12ωρο περίπου (εγώ την άφησα όλη την νύχτα) . Την επόμενη το πρωί αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα κεράσια (1ο κόλπο Ξανθής) και δένουμε το σιρόπι. 20 λεπτά περίπου βράσιμο δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα κεράσια και αφήνουμε να πάρουν μια δυνατή βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακινούμε την κατσαρόλα μερικές φορές προκειμένου να ρουφήξουν τα κεράσια το σιρόπι (2ο κόλπο Ξανθής).

Αδειάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα (καλά πλυμένα και στεγνωμένα βάζα και καπάκια για 15 λεπτά στους 110 βαθμούς ανάποδα τοποθετημένα σε πετσέτα στο φούρνο - αντιστάσεις ) και συμπληρώνουμε μέχρι επάνω με το σιρόπι. Κλείνουμε τα βάζα, τα αναποδογυρίζουμε και μόλις κρυώσει το γλυκό τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι.  Η ποσότητα αυτή των κερασιών μου έδωσε 2 βάζα γλυκό και 1,5 βάζο σιρόπι.

Όπως καταλαβαίνετε, το γλυκό δοκιμάστηκε πάραυτα!



4 σχόλια:

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Γλυκές καλημέρες σαν το βύσσινο!

Σοφία Ζ. είπε...

Αντιγόνη μου γλυκιά το βύσσινο ετοιμάζεται! Φιλιά πολλά, καλό σου απόγευμα!

Σοφία Ζ. είπε...

Φιλιά Κική μου και σε σένα! Επίσης μια καλή εβδομάδα σου εύχομαι!

Ροδανθη είπε...

Σοφία μου καλημέρα,καλά ε πάρα πολύ ωραίο και η φωτογραφία ακόμα καλύτερη.
Να είσαι καλά φιλιά πολλά!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...