Σήμερα θα αναφερθούμε σε μια γλυκιά συνταγή από την Κρήτη।
Κουλουράκια σουσαμένια νηστίσιμα μιας και διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής!!!
Από μικρή θυμάμαι την μαμά μου να φτιάχνει τις περιόδους νηστείας μεγάλες ποσότητες από κουλουράκια νηστίσιμα για να τρατάρει τους καλεσμένους μας ή να συνοδεύει με αυτά τον πρωϊνό ελληνικό καφέ της.। Η αγαπημένη μου Ζαμπία ακόμα και σήμερα φροντίζει να μην λείπουν ποτέ τα γλυκά αυτά κουλουράκια από την κουζίνα της।
Η συνταγή αυτή λοιπόν βασίζεται σε προϊόντα που η Κρήτη παράγει σε μεγάλες ποσότητες, όπως το ελαιόλαδο, τα πορτοκάλια και τα σιτιρά, λόγω του εύκρατου κλίματος που επικρατεί στην μεγαλόνησο.
Η Κρήτη λόγω της γεωγραφικής της θέσης ανήκει στη Μεσογειακή κλιματολογική ζώνη, κάτι το οποίο συνεπάγεται χειμώνες αρκετά ήπιους και υγρούς με αρκετές βροχοπτώσεις και σπάνια χιονόπτωση। Τα καλοκαίρια η μέση θερμοκρασία είναι 25 με 30 βαθμούς (κελσίου), ενώ στα νότια των νομών οι κάτοικοι απολαμβάνουν σε σχέση με την υπόλοιπη μεγαλόνησο περισσότερες ημιόλουστες ημέρες και πιο υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού।
Επίσης είναι γνωστό, βάσει επιστημονικών ερευνών, ότι η άριστη υγεία και μακροζωϊα των Κρητικών αποδιδόταν στην παραδοσιακή διατροφή τους, η οποία ήταν απλή και περιλάμβανε κυρίως ελαιόλαδο, δημητριακά, ψωμί, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κόκκινο κρασί και σπανιότερα αυγά, τυρί, γάλα και κρέας। Η απλή αυτή βέβαια παροδοσιακή δίατα της Κρήτης έχει αλλοιωθεί τα τελευταία χρόνια κυρίως από τις νεότερες γενιές।
Παραθέτουμε λοιπόν μαζί με την γλυκιά μου Ζαμπία μια παροδοσιακή, απλή και εύγευστη συνταγή, αρκετά οικονομική και υγιεινή μιας και είναι πλούσια σε ελαιόλαδο και αλεύρι και όχι σε λιπαρά και πολυακόρεστα।
Υλικά
• 3 ποτήρια λάδι
• 3 ποτήρια ζάχαρη
• 2 ποτήρια πορτοκαλάδα
• 1 κ. γ. κανέλλα
• 2 κ. γ. σόδα
• Ξύσμα από 5-6 πορτοκάλια
• 2 κ. γ. μπέκιν πάουντερ
• 3 βανίλιες
• 1 ποτηράκι κονιάκ
• 2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 200 γρ. σουσάμι για την κάλυψη
Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε τη πορτοκαλάδα, αφού πρώτα έχουμε λιώσει μέσα τη σόδα και μετά ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, τις βανίλιες και την κανέλλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μαζί με το μπέκιν πάουντερ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακιά ζύμη και να μην κολλούν τα χέρια. Δεν είναι απαραίτητο να πάρει όλο το αλεύρι. Η οδηγία των παλιών νοικοκυρών είναι όσο σηκώσει για να γίνει μαλακιά η ζύμη. Πλένουμε το σουσάμι και το σουρώνουμε σε σουρωτήρι. Το απλώνουμε στο πάγκο και πλάθοντας τα κουλουράκια, τα περνάμε απάνω στο βρεγμένο σουσάμι. Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε λαδωμένο ταψί, κατά προτίμηση αλουμινένιο – ξέρετε από τα παλιά στρογγυλά που στέλναμε κάποτε στο φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Το μυστικό είναι όταν τελειώσουμε το ψήσιμο όλων των ταψιών και σβήσουμε το φούρνο, να τα βάλουμε όλα μαζί σε ένα ταψί και τα αφήνουμε μέσα στο φούρνο για να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά.
Καλή σας απόλαυση και καλή σαρακοστή!!
Ευχαριστώ επίσης την Θεανώ και την Σοφία για την βοήθεια - και την πίεση....