WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Μπακαλιάρος τηγανητός σε κροκέτες

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Μπακαλιάρος τηγανητός σε κροκέτες



Πλησιάζει η 25η Μαρτίου και επειδή αυτήν την ημέρα γίνεται κατάλυση ιχθύος εθιμικά ανά την Ελλάδα τρώμε τηγανητό μπακαλιάρο σκορδαλιά. Οι νηστεύοντες έχουν απόλυτη ανάγκη τις πρωτεϊνες του ψαριού για να είναι σε θέση να συνεχίσουν τη νηστεία έως το Πάσχα. Στο σπίτι μας τηγανίζαμε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου το μπακαλιάρο σε κροκέτες και πάντα ενθουσιαζόμουν γιατί δεν είχε "τόσα" κόκαλα. Βέβαια πρέπει να πώ ότι ό,τι κόκαλο μείνει πάντα πέφτει στη δική μου μερίδα.

Υλικά
Μπακαλιάρος παστός σε φιλέτο
200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτάκι μπύρα
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι
λάδι για τηγάνισμα

Προετοιμασία
Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο από το προηγούμενο βράδυ, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές. Η μητέρα μου λέει στο νερό ξαλμυρίσματος να ρίχνουμε λίγο χοντρό αλάτι γιατί τραβά το αλάτι, αλλά εγώ δεν το έχω τολμήσει ποτέ, γιατί δεν μου φαίνεται λογικό.

Την επομένη ημέρα, αφού ξεπλύνουμε καλά τον μπακαλιάρο τον ξεψαχνίζουμε (τον κόβουμε με το χέρι σε μικρά κομμάτια) και προσέχουμε να βγάλουμε τυχόν κόκαλα που έχουν ξεμείνει. Τον βάζουμε σε μπωλ και τον κρατάμε στην άκρη.

Για να φτιάξουμε το κουρκούτι: Σε ένα βαθύ μπωλ βάζουμε το αλεύρι, την μπύρα, το αυγό και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηκτός ομοιογενής χυλός. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Αδειάζουμε τον ξεψαχνισμένο μπακαλιάρο μέσα στο κουρκούτι. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Σε μεγάλο τηγάνι καίμε το λάδι, κατεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία και τηγανίζουμε το μίγμα σε μέγεθος κουταλιάς σούπας (δηλαδή παίρνουμε κουταλιά από το μίγμα και τη βάζουμε στο τηγάνι) και από τις δύο μεριές (τις γυρνάμε με λαβίδα) μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

Προσέχουμε να μην είναι πολύ καυτό το λάδι για να ψηθούν μέσα έξω οι κροκέτες, Επίσης τις βάζουμε λίγες λίγες ώστε να έχουν χώρο και να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Αν περισσέψει κουρκούτι  χωρίς μπακαλιάρο, το τηγανίζουμε και αυτό και έτσι φτιάχνουμε αλμυρούς λαλαγγίτες.
Σερβίρονται με σκορδαλιά.

4 σχόλια:

Ροδανθη είπε...

Sofia kalispera ola kala; Edo apo exthes kratiomaste na mi mas parei o aeras alla etsi einai nisi ton anemon de leme oti eimaste; kala na pathoume.Eida to mpakaliaro sou episis mporeis anti gia bira na valeis ligo lemoni ginete tragano to kourkouti.

Σοφία Ζ. είπε...

Ο καιρός μάλλον Ροδάνθη μου ταιριάζει με τη φωτογραφία του προφιλ σου. Δεν θα με ενοχλούσε να είμα εκεί με αέρα, είναι πανέμορφη η Ανδρος. Αρκεί μόνο να μην ταξιδεύω στη θάλασσα. Πολύ καλή η ιδέα με το λεμόνι, αλλά ως φίλος του αλκοόλ στη μαγειρική αντικατάσταση της μπύρας θα έκανα μόνο με ούζο ή τσίπουρο.

Ροδανθη είπε...

Oraia idea kai sigoura tha einai poli pio nostimo.Oso gia ti thalassa an den peraseis covo doro de katalaveneis ti esti Andros.

Ανώνυμος είπε...

!!!! mono pou to diavasa zalistika...... tha to ptospathiso!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...